torsdag 9 februari 2012

Lottas sångröst!


Jag har alltid varit säker på att Lotta sjunger jättebra! Och då menar jag riktigt, riktigt bra! Eventuellt lite gammaldags men med klar ren stämma!
Jag anser att detta framkommer otvetydigt och klart i böckerna!

Döm om min förvåning då vi i bokcirkeln i Stockholm diskuterade Lottas sångröst och flera av oss menade att visst kan hon sjunga, men inte speciellt bra utan snarare hellre än bra!

Vad tror ni?

Text: Margaretha Weimar

8 kommentarer:

Anna sa...

Jag tror Lotta sjunger bra.

Det är roligt att få små glimtar av era bokcirkelmöten. Tack!

Anonym sa...

Står det inte "kraftfull alt" i någon av böckerna?

KarinE sa...

Jag kommer inte ihåg att vi pratat om Lottas sångröst? Kanske någon gång jag inte varit med. Jag tror också Lotta hade sångröst och sjöng riktigt bra,bättre än hellre än bra

Eva n-m sa...

Hon sjunger nog bättre än vad hon spelar gitarr. Lärde hon sig spela till slut, eller?
Tvärtom med mig. Jag spelar piano rätt bra enligt en person som begriper (gick i musikskola tio år så fattas bara). men sjunger lika falskt som Håkan Hellström (!).Det sista tar jag inte bara som kritik. han som är så bra! Med samma person diskuterade jag sambandet mellan att ha tonsäker sångröst och uppskatta dito sångare samt tvärtom. jag föredrar nog artister med en personlig röst som sjunger med känsla som HH eller andra i samma Göteborgs genre typ Teodor Jensen.Kan tycka det är tråkigt med välpolerade röster.

Eva n-m sa...

Piano är nog ett relativt lätt instrument att lära sig spela jämfört med t.ex. gitarr eller fiol. det låter bra redan från första lektionen. Synd att ingen vill spela piano numera. De skänks bort och huggs sönder. Jättehemskt!
Nu fortsätter jag på det förra temat. jag har tänkt vidare och kommit fram till att eftersom jag själv skriver bra så värdesätter jag författare som är stilistikt säkra. Det är en av Esters kvaliteer. Meningar ur Lottaböckerna fastnar i minnet.

Eva Nm sa...

Jag älskar er allihopa! En samling helt underbara, galna människor. Inklusive mig. Diskutera sångröst hos en person som inte FINNS!
Ialla tiders Lotta konstaterar Lotta att ska man komma någonstans som sångare ska man egentligen inte kunna sjunga. hon försöker sjunga Farmareflickan hest raspigt och med sug. mamma Lisa undrar då om Lotta är sjuk Alltså kan man tänka sig att hon annars sjunger bra...

Marianne R sa...

Absolut att Lotta sjunger bra. Det anser jag framkommer här och där.

Irene sa...

Lotta kan absolut sjunga och dras ju ofta till musik!
I en av mina favoriter "Fara på taket, Lotta" sjunger ju hon och Giggi folkvisan "Hjalmar och Hulda" i stämmor. Giggi med en mörk och vacker alt, Lotta säger själv där att hennes egen stämma är ljusare.
I "Lotta går till sjöss" påstår hon att hennes och Giggis röster är i pipigaste laget när de, tillsammans med Lockige Fridolf, som ackompanjerar på orgel iklädd tumvantar, desperat försöker sjunga sig till uppmärksamhet genom att klämma i med "Dåne liksom åskan, bröder" då de blivit inlåsta i en gammal skola efter en navigationslektion.
Det där med tumvantar, det finns inte i texten, men jag vill gärna föreställa mig det så.
För övrigt ett hysteriskt roligt avsnitt i denna bok!