söndag 8 januari 2012

Än är julen inte slut.....

Skämt åsido,på grund av bloggkrångel hann jag,(bloggredaktör Maggan), inte få med nedanstående text, skriven av  Eva Nyström. Det handlar om julsånger i Lottas värld, och även om att " Nu tändas tusen juleljus" är en ypperlig födelsedagssång!


Absolute Christmas according to Lotta (and to me)
I senaste Melodikrysset var det en fråga på Södermanlands regementes paradmarsch. Konstigt nog hade jag precis tänkt skriva om Lottas märkliga ”val” av julmusik. Som ni säkert kommer ihåg var det just detta stycke som väckte familjen Månsson när yngsta dottern skulle överraska med kaffe på sängen en julaftons morgon.  Hon lade nämnda skiva på grammofonen istället för Stilla natt och till råga på allt skruvade hon UPP volymen istället för ner (Heja Lotta s.158). Bara Lotta skulle kunna göra något sådant!
Men det är nog bara jag som kan komma på idén att sjunga de fyra verserna på Nu tändas tusen juleljus när som helst under året. När jag gick på ”lekis” hade vi en ritual varje gång något barn fyllde år. Fröken fiskade upp en mini-bok (hette det kanske Pixi-bok?) ur förklädesfickan och så frågade hon om någon ville sjunga något.  Jag anmälde mig flitigt och alla visste genast vad de skulle få höra. Eftersom jag själv fyller år på julafton så trodde jag väl att detta var en födelsedagssång. På den utgåva av Absolute Christmas som jag har, är det Carola som tolkar min gamla favorit. Det mest spelade spåret på denna dubbel CD är annars Fairytale of New York med the Pogues och Kirsty mac Coll. Ingen jul utan den låten. Nu räknar jag dagarna tills det blir legitimt att lyssna igen. Jag vill inte riskera att jag blir trött på den. Häromåret var jag på Åhléns skivavdelning och såg till min förskräckelse att Fairytale of N.Y var bortplockad ur den då  aktuella samlingsskivan . Nu dyker det upp svenska versioner av låten, så bortglömd är den väl inte.
The Pogues fanns inte på Lottas tid. Vilken julmusik förekommer i böckerna (förutom marschen)? I Heja Lotta får vi även vara med vid Lottas sista julavslutning i gymnasiet. Det är en ros utsprungen spelas då på violoncell. När Lotta sitter i aulan tänker hon tillbaka på tidigare avslutning när man sjöng Hosianna (se Det är Lotta förstås).I Rena mörkret Lotta har Lotta hastigt och lustigt blivit vald till skolans lucia (och glömt att tända sin luciakrona…..). Tärnorna som tågar efter henne sjunger Natten går tunga fjät …../……../Se på vår tröskel står, vitklädd med ljus i hår. Några kapitel längre fram i boken befinner sig Lotta i staden där faster ”Truddan” bor. Tillsammans med kamraten Susanne ska Lotta vara tomte på torgets julgransdans. Mässingsorkestern spelar Slängpolska nig och kuta runt (s. 103). Orden verkar bekanta. Hur börjar texten? Sedan fortsätter man med Tomtarnas vaktparad . Vilken melodi avses här? Nu är det jul igen känner jag bättre till. Även i Vilken vals Lotta är det jullekar runt granen i samband med balen i stadshuset. Pepparkaksgumman Lotta funderar kring texten i Skära skära havre. Hon tycker synd om barnen som ska sjunga Fy skam, för ingen ville ha´na. Så kan man också se det!
God jul på er alla, oavsett vilket soundtrack ni väljer till ert firande!

Text : Eva Nyström


4 kommentarer:

em sa...

Här kan du lyssna till Tomtarnas vaktparad
http://www.youtube.com/watch?v=NcDxlGctr7g

Margaretha

Marianne Lundin sa...

Min absoluta favorit julskiva är den med Agnetha Fältskog och Linda Ulvaeus. Inga konstiga arrangemang som "förstör" de vackra melodierna!

Jag kom just på att jag inte har lyssnat på den denna jul.

Marianne L

Eva n-m sa...

jag såg en jättebra TV-gudstjänst från Motala på Annandagen. där sjöng de bland annat Fairytale of N.Y och så sades det att den blivit framröstad som den vackraste julsången. Det måste väl ha varit i konkurrens med övriga moderna låtar. Klassiker/kristna sånger som Stilla natt och Det är en ros utsprungen kan knappast ha varit med i leken.

Lena F sa...

Åh, Pixiböckerna! När jag var liten så kostade de 25 öre, exakt vad jag hade i veckopeng. Men de snälla farbröderna i vår tobaksaffär gav mig alltid lite godis "till på handen"!