måndag 7 november 2011

Många av mina Lotta-böcker är köpta på "Lilla Antikvariatet" i Malmö.Under 60-talet låg ovanstående antikvariat på Södra Förstadsgatan och det fanns massor av sekunda Wahlströms-böcker att köpa.  Personalen  var duktig på att fronta böckerna så att vi barn som stod där och tittade, verkligen kunde studera omslagen och välja utifrån dessa. Jag kan för min inre syn precis se hur man ställt upp Rena mörkret Lotta!, Platt fall Lotta! och Bra Gissat Lotta! på rad precis bredvid varandra.

Dessa tre böcker utspelas under samma hösttermin och har också det gemensamt att Lotta är mitt i ett fall på alla tre omslagen. Varför det egentligen? Skulle ”örondykningarna” symbolisera att Lotta var en väldigt otursförföljd flicka eller ville man visa att det var böcker med fart och fläkt? Om jag ska tro något så tror jag dessvärre faktiskt att man på Wahlströms inte alls funderade speciellt över omslagen, utan att det blev som det blev. Rätta mig gärna om ni vet eller tror att jag har fel.

Jag gillar verkligen alla tre omslagen, fast jag är lite kluven till bilden på ”Platt fall Lotta!" Jag tycker så synd om Lotta som faller som faller pladask, har sönder skor och strumpor och när hon mödosamt är på fötter igen upptäcker att Paul står med ”råttan” i handen! Råttan som var en slags hårgrej att ha som stöd om man hade för kort hår för den populära 60-talsfrisyren, "svinrygg".
Stackars, stackars Lotta!
Maggan Weimar
4 kommentarer:

Therese sa...

Finns det här antikvariatet kvar eller kan någon ge tips på andra antikvariat i Malmö?

Maggan W sa...

Jag flyttade från Malmö 1980 och jag vet att jag några år senare gick förbi av en händelse bara för att konstatera att det ej låg kvar på samma plats. ( Kändes ledsamt, ett av min bardoms favoritutflyktsmål). Men antikvariat borde ju finnas i Malmö? Och kanske namnet finns kvar?

Eva n sa...

När jag läste böckerna på 70-talet fanns alla i vanliga bokhandeln.jag har också tänkt på det här med omslagen. Det slog mig när vi gjorde utställningen på Eskilstuna stadsbibliotek att Lotta ofta faller. Igår räknade jag efter och kom fram till att så är fallet på åtminstone sex omslag. Sedan tillkommer alla omslag där hon tappar något eller kastar något åt fel håll. Platt Fall har ironiskt nog blivit framröstat som snyggast enligt Mia Göranssons hemsida. Visst är det synd om Lotta men ni vet väl att litterära personer inte finns på riktigt. det är det första man lär sig på litteraturvetenskapen.-glöm inte det!

Lena F sa...

Träbocken till Paul, på omslaget till "Platt fall, Lotta", tyckte jag verkligen inte vara någon att lipa över! Så det blev så att jag älskade boken, men inte riktigt kopplade samman den med omslaget. Killen som stod och smålog över Lotta kunde ju lika gärna vara hennes far!