lördag 12 november 2011

Drömmar går som strömmarLiksom jag själv är Lotta Månsson en frekvent drömmare. (Vi snackar alltså nattliga drömmar). Orden i rubriken är hämtade ur Festligt Lotta. Lotta citerar i sin tur en schlagertext, men vilken?  Strofen står dels att finna i I natt jag drömde blott om dig(wienermelodi med svensk text F.Halldén och ”Wilson” Anita Halldén) och dels i Vad man viskar till sitt svärmeri  (text Sven Goon sjungen av Ulla Billquist). Sak samma. Lotta filosoferar kring innehållet i sina drömmar och skojar om att hon skulle kunna ge ut en bok i ämnet. Den här kvällen har hon svårt att somna och ligger och tänker på allt som hänt den senaste tiden. Bl.a på stenarna som hon själv, Giggi och Lenni hittat ute vid Skäret vid Kapargrottan. Enligt Biologifirre är Lottas sten ett tigeröga och måste vara tappad av någon. Så småningom somnar Lotta, men vaknar kallsvettig i den så kallade Tigertimmen. En tiger kom emot henne i drömmen. (Jag minns att jag tyckte detta var otäckt när jag läste Festligt Lotta  som liten flicka.) Ett ljus går upp för Lotta: Stenarna kommer från kuppen i Thörings guldsmedsaffär. Lotta bidrar nu till att stölden klaras upp och hon blir rikt belönad.

Detta är inte enda gången som Lotta får vägledning av en dröm. I Skärp dig Lotta är Farbror Urban försvunnen sedan flera dagar i Rönnvik. Så drömmer Lotta att hon står i ett torn vid Falkberget och hör någon ropa. Tillsammans med Paul och Jonas skyndar hon sig dit och mycket riktigt hittas Farbror Urban liggandes med brutet ben.

Andra tillfällen att ta del av Lottas drömmar är i Fara taket Lotta där poliser står i varenda buske, samt i Det är Lotta förstås där Lotta drömmer om Jonas efter att ha ätit salt pannkaka på kvällen.

Även jag är intresserad av drömmar. Jag försöker skriva ner dem om tillfälle finns. På så vis kan jag upptäcka om vissa teman återkommer. Visst har det hänt ibland att en dröm har slagit in! Ett annat fenomen är att jag kan vara medveten om att jag drömmer och att jag kan vakna i drömmen och ha haft en dröm i själva drömmen.  Förstår ni vad jag menar? Någon som varit med om det? Eller har ni några andra tankar kring ämnet som ni vill dela med er av?

Eva Nyström

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker att Ester gömmer sig bakom drömmar för att få handlingen att gå framåt. Jag tror inte på sanndrömmar. Däremot är drömmar ett sätt för hjärnan att bearbeta dagens händelser och då kanske man tror att drömmer slår in.
Själv drömmer jag mest om att jag blir jagad och har svår för att få fram ljud så jag kan ropa på hjälp. Då vaknar jag av min hesa röst och det kan jag tala om att då blir jag riktigt rädd och har hjärtklappning.

Anne Marie sa...

Bilden till den här boken stämmer inte.
Ingen kunde stå utanför fönstret och vinka på det här sättet för Lotta bodde högt upp och åkte ofta hiss.

Eva N sa...

intressant att du tycker att Ester gömmer sig bakom drömmar. Jag förstår inte riktigt hur du menar. Men nu som vuxen läsare tycker jag att det inte är trovärdigt att Lotta behöver drömma om en tiger för att sammankoppla sin egen sten med stölden hos Thörings. Så dum var hon väl ändå inte?
En gång för länge sedan hittade jag en guldring nära min bostad. Eftersom ingen ägare anmälde sig fick jag senare lösa ut den för en billig penning hos polisen. Konstigt att ingen saknade den. Mamma menar att den måste vara stöldgods som tappats.

Sofia sa...

Sanndrömmar tror jag är ett sätt undermedvetet bearbeta något så på sätt kan Lotta mycket väl kopplat samman stölden och tigerögat i drömmen. Jag drömmar också att jag drömmer i drömmen, inte helt ovanligt tror jag.

Lena F sa...

Ringen behöver inte vara stöldgods. Många anmäler inte borttappade föremål utan antar att de kommer att dyka upp, bara. Enda gången jag ringer är när det gäller borttappade/upphittade hundar och katter!

Eva sa...

För ett tag sedan hade jag två liknande mardrömmar samma vecka. De handlade om en elefantring som jag nästan alltid har på mig när jag lämnar hemmet. Jag drömde att jag tappade bort ringen. Annars brukar mardrömmar innebära att jag är vilse i ett stort hus och inte kan hitta ut eller att jag inte känner igen mig i min hemstad eller någon annan välbekant miljö. En positiv variant av samma dröm är att upptäcka något nytt rum i mitt hem eller en ny plats i min hemstad.

Anna sa...

Lena: så är det nog. Man tror att man förlagt en sak i sitt eget hem och då anmäler man det inte till polisen. Sen kan det ju vara så illa att man glömt eller tappat på allmän plats och då är saken förlorad. :(

Lena F sa...

Eva, är du elefantfantast som jag? Vad kul i så fall!