söndag 23 oktober 2011

Bärfisen, ett djur som nästan inga har sett!Om det inte varit för Ester vet jag inte om jag överhuvudtaget känt till att det fanns ett djur vid namn bärfis! I ” Arma, Lotta! ” är klassen på zoologiskt museum och tittar på uppstoppade djur. När ungdomarna samlas för att äta medhavd matsäck efteråt, avslöjar Tomten att det enda djur han var intresserad av att se, var bärfisen.  Så här förklarar han sitt intresse för detta udda djur:

”Ni minns hur det var, när man var liten – och än idag förresten… Man hittar ett stort fint vinbär eller hallon eller blåbär och stoppar det i munnen så där njutningsfull ni vet…                                                     I nästa sekund har man en vedervärdig smak i hela munnen och spottar ut alltihop… Därför att det satt en liten bärfis på det där vinbäret eller vad det nu var. Men märk väl – jag har aldrig sett en bärfis.”

Lotta håller med Tomten och beklagar att hon gått miste om den ”intressanta upplevelsen att se en bärfis i vitögat”.  Jag håller med Lotta att det vore högst intressant och har därför vid flera besök på Naturhistoriska Riksmuseet letat efter just bärfisen, fast utan resultat. Jag vet att jag kunde frågat   någon , men det känns aningen fånigt att fråga efter en bärfis.  Jag har alltså ännu ej fått se detta djur, dock tror jag att jag smakade ett resultat av en bärfis så senast i slutet av augusti…

Kan det kanske vara en aktivitet för en årsträff att gå på museum och kolla på bärfisen?

 Maggan Weimar

8 kommentarer:

em sa...

Jag tror nog att många har sett dem - men inte vet att det vackra lilla djuret är en bärfis.
Margaretha

Therese sa...

Precis som Tomten fick jag redan som liten stifta bekantskap med det lilla krypet när jag råkade äta en som satt på ett bär så jag kände igen mig när jag läste boken. :) Det är verkligen en vedervärdig smak.

Maggan W sa...

Är bärfisen den där gröna med prickar liksom...Vet att biologi-firre skulle fått hjärtlag av denna kommentar..

em sa...

Maggan,
Jag har datorhaveri just nu, så jag kan inte visa mina bilder, men Wikipedia har en artikel, och en bild, om dessa intressanta små djur.
http://sv.wikipedia.org/wiki/B%C3%A4rfisar
Det finns över 6000 arter i familjen, läser jag - kanske finns det några gröna med prickar...
Biologi-Firre har säkert redan lämnat detta jordiska - så honom behöver du inte oroa dig för.

Margareta B sa...

Vi har gott om bärfisar i vår trädgård. Jag tycker inte det är ett "vackert litet djur"...

Googla på "bärfis bild", "Bilder på bärfis bild".

Anne Marie sa...

Inte behöver man gå på museeum för att titta på bärfis eller stinkfly, det räcker att ta sig en titt i min hallonhäck när bären är mogna. Skalbaggen är fin att se på men luktar och smakar mycket illa. Den vill väl ha bären i fred!

Anna Eleonor sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anna sa...

Tack för alla intressanta inlägg. Jag använder google reader för att läsa inläggen och det är tolv till som gör det. Det är rätt bra va?

I morgon ska jag titta på utställningen i Västerås och spana på sagonycklarna.