måndag 1 november 2010

Lider svenska ungdomsböcker av idyllfobi?

Malena Jansson skriver på kultursidan i SvD att de svenska ungdomsböckerna sällan handlar om vanliga ungdomar som det är lätt att identifiera sig med, utan bara skildrar ungdomar med allvarliga problem. Hon går till och med så långt att hon menar att många ungdomar slutar läsa efter ”bokslukaråldern” eftersom de inte hittar litteratur som beskriver deras egen verklighet. Ingen ungdom orkar läsa om incest, alkoholism, trafficking och tjejer som skär sig själv i längden. I stället söker sig ungdomar till musik, internet och tv. Hon menar att det måste finnas roliga och spännande romaner för ungdomar och visst har hon rätt…. Vi som älskar Lotta-böckerna vet att roliga böcker som lockar till skratt är en gåva…


Länk till artikeln

Margaretha Weimar 

Vilka ungdomsböcker med vanliga händelser och glädje kan du tipsa om? Kanske är det dags att byta tips inför kommande julklappsinköp?

2 kommentarer:

Therese sa...

Det kan vara svårt att hitta de där "vanliga" ungdomarna i böcker nu för tiden men de finns. Ett exempel är i Lisa Bjärbos bok Det är så logiskt alla fattar utom du. Själv gillar jag amerikanska författare som Sarah Dessen, Jenny Han och Meg Cabot. Meg Cabots böcker handlar kanske inte om vanliga ungdomar men de är oftast väldigt roliga.
Jag märker dock att många ungdomar vill läsa om "verkligheten" men gärna självbiografier. Det ska inte vara påhittat och det är antagligen ett sätt att förhålla sig själv till resten av världen.

Maggan W sa...

Jag gillar också Meg Cabbot, de andra författarna har jag inte läst! Tack för tipset om självbiografier, har inte tänkt på det tidigare men det du skriver är ju helt logist.