måndag 18 oktober 2010

Sången Summertime fick Kaja att gråta....

I Farlig kurs Kaja går Kaja och Petter på bio för att se en film vid namn Porgy and Bess. Det är Petter som valt filmen och Kaja är inte helt till freds med hans val, eftersom hennes syster Lilian varit och sett filmen ett par dagar före och kommit hem och sett ut som ”lingonsylt” i ansiktet. Filmen var sorglig och både Lilian och Kaja hade ju en tendens att gråta när de såg sorgliga filmer och Kaja vill ju helst se bra ut, dvs. inte rödgråten, då hon och Petter kommer ut från bion.

Kaja lipar och ser helt enkelt ut precis som lingonsylt i ansiktet, men Petter säger att hon är söt trots detta. Jag har alltid gillat Petter, han vet vad han ska säga den grabben. Dock börjar Petter vissla på en melodi från filmen som Kaja tycker är otroligt vacker, men som hon inte vill höra på ett tag, eftersom den gör henne så ledsen. Sången är Summertime, en klassiker av George Gershwin, som nog de flesta idag har hört och känner till. Sången skrevs 1935 till operan Porgy and Bess, och jag håller med Kaja om att den är både otroligt vemodig och otroligt vacker och för mig personligen, så tänker jag alltid på Petter och Kaja när jag hör den.

Så här lyder texten:
Summertime,
And the livin' is easy
Fish are jumpin'
And the cotton is high

Your daddy's rich
And your mamma's good lookin'
So hush little baby
Don't you cry

One of these mornings
You're going to rise up singing
Then you'll spread your wings
And you'll take to the sky

But till that morning
There's a 'nothing can harm you
With daddy and mama standing by

Margaretha Weimar

På youtube finns en del klipp att se och lyssna på. Bland annat finns ett klipp med ett par scener ihopklippta. Titta här om du är nyfiken: Porgy and Bess 1959

1 kommentar:

Anna R sa...

Jag hade ingen aning om vad Porgy and Bess var för något. Tack Margaretha för denna fina text.