tisdag 19 oktober 2010

Om litterära sällskap i DN

I veckan som gick publicerades en artikel om litterära sällskap i Sverige på DN:s webbsida. De intervjuar Catharina Söderberg från DELS som bland annat berättar att: – Det brukar börja med att man fängslas av en författare.

Vidare säger Catharina Söderberg att hon tror att litterära sällskap har en framtid som är ljus och värdefull. Sällskapen behövs för att lyfta fram annars bortglömda författare, men de har även potential att vara en del av kulturen genom att levandegöra författare.

Söderberg ger exempel på vad litterära sällskap har för aktiviteter:
– Ett viktigt syfte med litterära sällskap är att levandegöra författaren. Taubesällskapet har till exempel i flera år ordnat resor till Latinamerika. Delblancsällskapet gör vandringar i Sven Delblancs fotspår i Trosa, Vagnhärad och Södertälje. Den typen av aktiviteter kan följas upp av lokala bibliotek och skapa ett stort lokalt intresse.


Vi i Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren har haft bland annat utställningar, guidade vandringar och fikaträffar med samvaro kring bokdiskussioner. Allt med ERL:s produktion eller inspirationsmiljöer i fokus. Har du några idéer om hur vi utvecklar vår verksamhet eller når våra mål?

Här kan du läsa hela artikel. Författare i gott sällskap 11/10-2010

Kul att denna folkrörelse får uppmärksamhet!

2 kommentarer:

Lena F sa...

jag har lagt dit en liten kommentar efter DN:s artikel...

Anna R sa...

Oh, måste genast dit och läsa!