tisdag 1 juni 2010

Farbror Urban - en antihjälte?

Farbror Urban – en antihjälte?

Jag har alltid gillat farbror Urban!

Han är nog min favorit när det gäller bipersoner i Lottaböckerna! Han gör entré för första gången i Skärp dig, Lotta!, och bjuder upp Lotta till vals på pensionatet i Rönnvik. Farbror Urban är ju, som vi vet, vansinnigt förtjust i att dansa vals, trots att han är en usel dansör!

Beskrivningen av hur Lotta upplever deras första dans tillsammans är vanvettskul! Deras nästa möte är också väldigt roligt, nu ligger han på alla fyra i skogen och låtsas samla ormbunkar, medan han i själva verket håller på med research för sin nya deckare. Den dialog som Farbror Urban har med Jonas, (som är med Lotta i skogen), är jättekul. Jonas är så klassiskt tonårsnegativ, vilket dock inte biter på Farbror Urban.

Att jag tycker så mycket om farbror Urban Andersson, notarie och deckarförfattare, tror jag beror på att han första anblick tycks vara en tönt, men att han egentligen är precis motsatsen.

Man förleds att tro att han bara är en liten, tjock, rödlätt, snäll och tillika lättskrämd farbror, (vilket han naturligtvis är), men han är också välkänd författare som skriver otäcka deckare med knivskarpa intriger. Han är humoristisk, och att han är en kreativ person märks på alla de gånger som Lotta nästan lyckas skrämma slag på honom, han blir livrädd, men lyckas på några ögonblick vända händelsen till inspiration för ännu en ny bok!

I de tidigare böckerna råkar farbror Urban illa ut men blir räddad av Lotta. Han trillar ner i en bergsskreva och bryter benet, han blir inlåst i ett gammalt rivningshus, då en bjälke trillat ner och blockerat utgången. Man förstår att Lotta blir glad när farbror Urban träffar tant Anna-Lisa och gifter sig, nu finns de någon som kan ha lite koll på honom!

Jag vill sluta med att försöka inspirera till omläsning av farbror Urbans äventyr i Bra gissat, Lotta!, i denna bok blir han blir instängd i ett rivningshus. Skildringen av hur delar av familjen Månsson samt Giggi åker iväg mitt i natten och räddar honom, är både rolig och lite småläskig med inslag av månmänniskor och ett par skor överst på en mörk trappa!

Margaretha WeimarBöckerna Margaretha skriver om är två av de 47 böckerna om Lotta som Ester Ringnér-Lundgren skrev. Kolla med ditt bibliotek om du kan låna dem.

* Skärp dig, Lotta! av Merri Vik
* Bra gissat, Lotta! av Merri Vik

Omslaget på Bra gissat, Lotta! copyright B. Wahlströms bokförlag.

3 kommentarer:

Anna R sa...

Ja Lotta får ju verkligen vara hjälte i de situationer när hon räddar farbror Urban. Och berättelserna behöver nog en vuxen som är mer impulsiv än alla andra vuxna.

Anne Marie sa...

Det var en bra analys av farbror Urban!

Maggan W sa...

Tackar!