fredag 27 november 2009

Ungdomsbok - Svenhammeds journaler


Lotta Malmstedt skriver om en av de böcker som var nominerade i barn- och ungdomsklassen i Augustpriset. Svenhammeds journaler är en ungdomsbok med fart och humor.

I dagarna har bokbranschens finaste utmärkelse delats ut - och jag tycker bara att det är så synd att inte Augustpriset eller något liknande var uppfunnet när allas vår Ester Ringnér-Lundgren var verksam som författare.

En av de nominerade till 2009 års Augustpris var ungdomsboken Svenhammeds Journaler av Zulmir Becevic, och när jag läste den så tänkte jag ganska mycket på Ester och Lottaböckerna.

Svenhammeds Journaler är något så ovanligt som en vansinnigt rolig ungdomsbok, jag har inte skrattat så mycket och högt sedan jag senast läste Full fart, Lotta! Boken är full av svart humor och knasiga förvecklingar, något som i sig känns ovanligt, och är unikt när temat dessutom rör en skildring av etnicitet och utanförskap. Och så får man, precis som när man läser om Lotta, hela tiden det där igenkännandet av det sant mänskliga, iakttagelserna och detaljerna, som gör att man känner: javisst, precis så är det, precis så känns det, exakt så var det att vara tonåring...

Svenhammeds Journaler handlar om en tonårskille vars familj kommer från forna Jugoslavien, han är född och uppväxt i ett miljonprogramområde i en stad i Sverige – men ändå inte svensk. Han är heller inte invandrare och undrar själv vad han är för ett ufo. Han är så fel man kan vara, en outsider. Men han går på i ullstrumporna på samma frejdiga och kompromisslösa sätt som Lotta, får sina smällar, gör bort sig och hamnar i pinsamma situationer som han sedan löser på sitt eget sätt. Han genomlider svår kärlek på avstånd till den ouppnåeliga Emilia. Och när man läser blir man varm och glad.

Zulmir Becevic är en ung författare (27 år) som själv kom till Sverige som flykting från Balkan i början av 90-talet. Han flyttade med sin familj till lilla Falkenberg, där han började i fjärde klass, nästan utan att kunna ett enda ord svenska. Sedan pluggade han vidare på universitetet (doktorerar i statsvetenskap) och romandebuterade 2005 med Resan som började med ett slut, en berättelse som bygger på hans egna erfarenheter: att börja om i livet, med rottrådarna för alltid avslitna, men med gott hopp om att kanske få resterna att börja gro på en ny plats.

Becevic säger att fantasin är hans främsta drivkraft och då tänker jag på Ester igen. Han har liksom hon också den där förmågan att komma ihåg exakt och kunna skildra hur det är att vara tonåring och osäker och ett rov för stridiga känslor, som väl Lotta brukar uttrycka saken. Becevic skildrar med inställningen att unga människor ska tas på största allvar och dessutom gör han det med en halsbrytande humor.

Jag tänker att om Augustpriset funnits på Ester Ringnér-Lundgrens tid så skulle hon ha blivit nominerad, för att hon alltid stod på de unga läsarnas sida. Dessutom hoppas och tror jag att hon också skulle ha fått det.

Lotta Malmstedt

Boken är utgiven på Alfabeta förlag där pressbilden också är hämtad.
Läs mer om böckerna nominerade i Barn- och ungdomsklassen på DN.se
Läs mer om Augustprisets vinnare här på DN.se

3 kommentarer:

Therese H sa...

Vad fint Lotta! Den tror jag att jag ska läsa, behöver alltid tips till bokprat. :)

Anne Marie sa...

Vilken bra recension! Blir ju inspirerad att läsa boken själv.

Lena Fredriksson sa...

Denna bok ska jag läsa snarast!