torsdag 9 juli 2009

Första halvåret 2009 sammanfattas

2009 på föreningens första, nu avslutade, blogg

Lottas namnsdag uppmärksammades. Enligt SCB (scb.se) var det 3947 kvinnor som bar namnet Lotta den 31 december 2008. Av dessa har 3037 namnet som tilltalsnamn.

Vi pratade om hur Ester Ringnér-Lundgren skildrar blommor och blomdofter. Lena F skrev: ” Hon beskrev blommorna på ett sådant sätt att man även mitt i vintern kunde se färgerna och känna doften...”

I april hittades en intervju med Kicki Norman där hon nämner att Ester Ringnér-Lundgren är en viktig författare. Så här står det: ” 5. Vilken författare har betytt mest för dig? Varför?"
James Herriot (James Alfred Wight) och Merri Vik (Ester Ringnér-Lundgren), som båda fick mig att vilja skriva för att roa. Jag fick ”I vår herres hage” av min pappa när jag var 12-13 år och väntade länge med att läsa den för att omslaget var så tråkigt. Det är fortfarande en av de roligaste böcker jag äger! (Källa http://bokhora.se/2009/mandagsmote-kicki-norman/)
Vi lärde oss att May Bühler som illustrerade de fyra första böckerna om Trulsa arbetade som textilkonstnär och att man kan hitta vepor med hennes motiv. Dessutom lärde vi oss att Bühler designade dockor som såldes med böckerna! Trulsa och Pärla ska tydligen ha blivit dockor.

I skiftet mars/april skickades årsskriften ut. Den blev uppskattad. Så här skrev en medlem:
Årsskrift 2008. Det här var ett trevligt brev att få! Läste med stort intresse om Lotta M och hennes besök hos Ester. Tänk om jag fått vara med också! Det skulle verkligen ha varit spännande. Men nu är jag glad att jag i alla fall fått lära känna Ester genom den här föreningen.

Känner också igen mig i Birgittas berättelse. Äldre människor tänker och längtar ofta tillbaks till barndomens platser och personer. Jag flyttade ofta som barn och blev aldrig rotad på någon speciell ort. Så jag har inga sådana minnen att falla tillbaka på. Min tonårstid präglades av Lottaböckerna. Jag ville gärna härma henne, t ex med en papplåda under sängen. För att inte tala om vilka dåliga betyg jag hade! När jag nu börjar bli gammal läser jag fortfarande med stor behållning alla gamla flickböcker och håller på så sätt mina drömmar levande! För jag har ju hela min barndom i bokhyllan!” 2009-04-01
Och en annan skrev så här:
Tack för den trevliga årsskriften som kom i går, 2 april. Det är alltid roligt att läsa artiklar om Lotta och man känner igen sig. Själv fick jag min första Lottabok sommaren 1961 (Fara på taket, Lotta) och kommer fortfarande ihåg omständigheterna kring det. Den boken har ett särskilt skimmer för mig. Har alla böckerna utom de två sista, trots ett ihärdigt letande. Har någon möjligen dubbelexemplar och kan sälja?

En annan fråga jag har är om någon känner till en vers som börjar "Värre än att garva läder, är bestämt att spå i väder. Spår man mulet blir det klart, spår man snö så blir det bart ...". Min mormor lärde sig den i småskolan för hundra år sedan (i Ångermanland)och lärde mig den när jag var liten men nu har jag glömt fortsättningen. Är det någon som vet?” 2009-04-03
I slutet av mars öppnade en utställning på Mölndals bibliotek och 8 mars deltog föreningen i Litterära matinéer på Skansen och höll föredrag. Dessa evenemang uppmärksammades förstås på bloggen.

Detta är en enkel sammanfattning av en del som det pratades om på föreningens första blogg. Vi vet inte om bokefterlysningen gav resultat men alla medlemmar kan skicka in en notis till boklådan. Inte heller dök det upp något svar på efterlysningen av versen. Vet du???

Inga kommentarer: