fredag 15 maj 2015

Rena mörkret när Dimman gick upp i rök.

Rena mörkret Lotta inleds med ett C i matte. Lotta bestämmer sig för att ägna delar av jullovet åt att plugga extra med farbror Torsten (Truddans man, vilken vi bäst känner under namnet Jesper). Han är ju lärare i matte och fysik. Det hela låter som en bra lösning, eftersom Dimman ska uppföras i faster och farbrors stad den tredje januari. Lotta får därför resan betald och kan lika gärna åka några dagar tidigare. Van som hon är att få flera saker gjorda samtidigt tänker hon även passa på att para ihop farbror Urban med en väninna till Truddan. Urban lockas till staden i dels i syfte att se Dimman och dels att hitta miljö till en ny bok. Det visar sig snart att han redan känner Anna-Lisa (Truddans väninna), varför Lotta har haft bekymmer för honom i onödan.

På nyårsaftons kväll är Lotta, kamraten Susanne, Truddan och Jesper, Urban och Anna-Lisa med flera hemma hos Lottas beundrare Mats och hans föräldrar.  Mats bor i ett medeltida hus integrerat med ett museum. Lotta och Susanne smyger obemärkt upp på vinden för att leta spöken.  När tjuvlarmet löses ut ramlar Lotta i ren förskräckelse och stukar foten, samt drar med sig en stol i fallet. När stolens karm går sönder avslöjas en skattgömma. Lotta blir intervjuad i tidningen med anledning av denna händelse.

Nu är det inte många dagar kvar tills Lotta ska stå på scenen. På bokens sista sidor gläder hon sig åt att Giggi snart kommer, men också åt Tant Bernhardinas trettondagsbal som denna gång är uppskjuten till tjugondag Knut. Raskt kastar jag mig över nästa titel Hejda dig Lotta. Jag måste få veta hur det gick med uppförandet av Dimman.

Men – här är något överhoppat. Den Lotta jag möter i första kapitlet sitter på tåget hem full av förväntan att snart få träffa såväl Giggi som familjen igen. Både Giggi och Malin skulle ju vara med i pjäsen. Malin har dessutom en bärande roll. Lottas tankar kretsar annars mest runt den stundande balen då hon ska träffa Paul. Hon drar sig till minnes rosen han gav henne när hon framfört Dimman tredje gången.
Nej, Ester. Det ska vara  den andra gången och boken det rör sig om är Platt fall Lotta. Den tredje gången väntar jag fortfarande på. Men med 48 böcker att skriva så förstår jag att du inte kan hålla reda på alla detaljer…….    
Text: Eva Nyström  

Inga kommentarer: