söndag 4 januari 2015

Did he ever go down under?

“Lenni hade en stor nyhet att berätta, må du tro. Han ska följa med till Australien, där tant Maggie bor nu för tiden och stanna där ett halvår/……………/Hon vill att Lenni ska få tillfälle att se sig om i världen. Gärna lära sig ett ”riktigt” yrke också. Att vara författare men inte kunna livnära sig på det, anser hon vara ”ganska opraktiskt”!” (Alla Tiders Lotta s.140)

Ja, så här skriver Lotta i ett långt brev till Giggi under en av alla sina rönnvikssomrar. Om ni har glömt vem tant Maggie är, så ska jag friska upp minnet. Det är en skeppsredaränka som Lotta läser högt för på Rönnviks pensionat. Mrs Soft, som hon heter, visar sig vara avlägset släkt med Lenni, vars dikter hon tycker om även om hon inte förstår dem riktigt.Ett år senare är Lotta, Giggi och Kajsa på hemväg från Köpenhamn.(Det spökar Lotta s. 96 f.f)
 De stannar till för att vara med vid invigningen av ett kulturhus i Göteborgstrakten. När Lotta får läsa i tidningen att Lenni ska medverka med diktläsning, blir hon eld och lågor. Hon väntar sig väl, liksom vi, att få höra hur han har haft det på sin långresa. Därav blir ingenting. Först gör Lotta bort sig genom att hennes nyss inköpta gökklocka börjar gala mitt under Lennis framträdande. När Lenni senare får lift med de tre tjejerna hem, ställer han uteslutande frågor om vad alla andra har gjort medan han själv varit borta. Han är lika ironisk som vanligt: Lockige Fridolf är en hispig gubbe, och Farbror Urban en deckarsnubbe. Men – varför lägger sig Lenni i Lottas och Pauls förhållande? (s.110) Har han själv funderat på Lotta? I Alla Tiders Lotta (s.115) nämner han att han skulle kunna bli kär i henne om hon inte vore så ung och knasig. Hur som helst så säger han inte ett ord om Australien och ingen frågar heller något. De tycks ha glömt bort alltihop. Strax kommer Veronica in i Lennis liv och överskuggar allt annat. 

I ,Alltid Lotta, som utspelar sig 1,5 år senare, tjatas det fortfarande om att Lenni inte har något riktigt yrke. Nu är det Veronicas pappa som bekymrar sig för den saken. Ett yrke kan han väl skaffa sig på närmre håll än Australien. Men den stora frågan kvarstår: Åkte han någonsin dit?  
 
Text: Eva Nyström

3 kommentarer:

znogge sa...

Det är alltid lika trevligt att läsa inläggen här. Minns jag inte helt fel var det väl i "Alla tiders Lotta!" som en golfbana skulle anläggas i Rönnvik och Lotta blandade sig i leken...

Lenni var alltid speciell men ändå en trevlig karaktär i böckerna!

Trevlig afton!

Anonym sa...

Jag gillar ironin när Ester driver med golfspelarna. Även Lasse Åberg är väl inne på samma tema i sin film om golf.

Anne Marie sa...

Det var är Lotta jobbade på Vallentins bokförlag som Lenni var i "otakt" med Veronica. Hennes farsa tyckte inte att den blivande svärsonen hade ett riktigt yrke.
Men lite tåga var det tydligen i poeten för han gick upp till herr Vallentin och sökte jobb.
Lotta blir nedkallad till "lejonets kula". Alltid Lotta sid 20:
- Jag har just erbjudit herr Andersson en plats - högst tillfälligt eller av längre art, det beror på. Som konsulent! Eller vad man kan kalla det.
Inte ett ord sa jag, satt bara och glodde. Hur kunde Lenni, utan betyg och referenser såvitt jag visste, bara gå rakt upp på ett bokförlag och få plats!
- Herr Andersson sökte den lediga platsen som chaufför och "gågosse", sa herr Vallentin med ett roat leende. Utan att ha körkort, vilket var så originellt att jag blev intresserad.

Boken är utgiven 1980. Det var nog lättare att få jobb då än vad det är idag?!