lördag 11 oktober 2014

Alla dessa Vivekor och Veronikor!


 Flera av oss har konstaterat att Ester har sina favoritnamn som återkommer på olika personer, samt även att en litterär figur plötsligt kan byta namn. När jag läste mina Lottaböcker ”anno dazumal”, hade jag fullt upp med att hålla reda på Pauls alla flickvänner.

Först nu, som vuxen Lottaexpert, har det gått upp för mig att ”Monika” i Var glad Lotta är identisk med Viveka.  När Märta Rytter visar sitt fotoalbum i Det spökar Lotta, där den sköna Veronika finns som hon tänkt sammanföra med Paul, så tänkte jag mig att Paul och Veronika redan kände varandra. För visst förekommer det en rival som heter så i någon bok?

Jo, det gör det. Närmare bestämt i Se dig för Lotta. Nu har jag förstått att det är en helt annan flicka. Ytterligare en Veronika hittar vi i Ge aldrig upp, Lotta. Tillsammans med tvillingsystern Margareta figurerar hon på Kajsa och Jans bröllop.

De är nämligen Jans kusiner. Stackars Lotta har det inte lätt med alla snygga tjejer som ploppar upp i varje sammanhang där hon och Paul rör sig.

Vi får inte veta om det rör sig om tre olika Veronikor, men jag har bestämt mig för att så är fallet. Och hur många Vivekor står att finna i Lottaböckerna? Förutom den ”riktiga” Viveka så förekommer det en i Lottas klass. Hon är självsäker och vet att föra sig (liksom sin mer kända namne), men måste ha lämnat klassen tämligen snart. Hon nämns bara i Det är Lotta förstås och då endast indirekt.
Den äldre generationen hyser ”tant Viveka” i Rönnvik, ni vet hon som bakar goda kakor (Skärp dig, Lotta).

Viveka är även namnet på en flicka i Akta hjärtat, Ann-Sofie.  Där sällskapar hon med en Håkan(!). Jag vet att det finns ännu fler Vivekor i böcker av ERL som jag själv inte har läst.

Kunde hon inte ha varierat sig lite?

Text: Eva Nyström

7 kommentarer:

Rut sa...

Efter att ha lyssnat på MR och CS föredrag om solitärna på bokmässan så blev jag inspirerad att läsa om "I samma klass". I den finns en Monika som påminner mycket Viveka i Lotta-böckerna.
Kan det vara namnet därifrån som ställer till förbistring i "Var glad Lotta"?

Anonym sa...

Kan vara så, men jag trodde länge att Monika var en helt annan person än Viveka i Var glad, Lotta! I de nyare upplagorna har man uppmärksammat felet och ersatt Monika med Viveka.

Anonym sa...

Lenni gifte sig väl också med en Veronika? En vacker flicka med en "stöt" till pappa.

ev sa...

jag,Lennis veronika är hon i fotoalbumet

Anne Marie sa...

Blev tvungen att läsa om några sidor för att hänga med vilka Veronikor ni skriver om.
I tant Märtas (det finns allt många Märtor som bipersoner också) fotoalbum finns alltså denna väna flicka som hon tycker borde passa för Paul.
Tänk att Lotta kunde hålla tyst och inte spontant sa att honom känner jag.
Men Ester skriver raskt ihop en intrig som gör att det blir Lenni som får henne så småningom. Inte utan trassel och vånda visar ju kommande böcker.
Hur gick det för dem tro? Inte alltid så lätt att leva ihop med en konstnär.

Anonym sa...

Men Lenni och Veronica är ju med i de allra sista Lotta-böckerna, Lennis svärfar är ju en rätt jobbig typ :-) Kan Lenni ha tycker jag.

Eva sa...

ja men de träffas det spökar Lotta. lenni är med när fotoalbumet visas