måndag 23 december 2013

En "mild" doft av Chanel nummer 5...

 

När Lotta och Giggi jobbar extra som springflickor på damavdelningen på det stora varuhuset mitt under julruschen, så expedierar Lotta en fransyska som lämnar efter sig en mild doft av parfymen Chanel nummer 5.
 
När jag för första gången stod på en flygplats och skulle köpa parfym och absolut inte visste vad jag välja, så fick jag syn på Chanel nummer 5.
 Naturligtvis köpte jag flaskan och hade kvar den under flera år, för mild parfym var det ju inte, god förvisso, men också en tung parfym som passar bäst för kvällsbruk. Jag hade inte riktigt väntat mig det eftersom Lotta, när hon själv ska köpa parfym, gärna frågar efter syren och liljekonvalj.

Kommer ni ihåg vad som hände i Rena mörkret Lotta! ?
 Lotta råkar lämna ut fel dräkt till fransyskan, i själva verket den avskyvärda lärarinnan Susans dräkt, och Giggi, Puck och Lotta skickas ut att försöka stoppa fransyskan, innan hon hinner lämna varuhuset.
Puck uttrycker en viss oro då tjejerna springer iväg, hon menar att det inte bara är att titta på folk utan att snusa lite försiktigt på dem också, och tänk om hon tar fel och kommer släpande på någon som luktar hårvatten istället?

Var det inte män som använde hårvatten? I alla fall blir det Lotta som hittar fransyskan och allt reder upp sig som det faktiskt brukar göra för Lotta.
Det gjordes en riktigt bra film om Coco Chanel för ett par år sedan och jag gillar verkligen hennes speciella stil och jag gillar även Marilyn Monroe som uppgav att hon sov endast i doften Chanel nummer 5,  men för mig är den klassiska parfymen  alltid förknippad med världens bästa flickbokshjältinna, Lotta.
 
Är den någon som kanske önskat sig parfym i julklapp förresten? Då hoppas jag att ni får just Chanel nummer 5, sprutar ner er ordenligt och om ni lyckas undgå att få ett allergiskt anfall, (alla som någon gång luktat på Chanel nummer 5, förstår precis vad jag menar med detta), så tycker jag att ni ska läsa " Rena mörkret, Lotta!" endast iklädda Chanel nummer 5...

God Jul!

Text: Maggan Weimar

 

3 kommentarer:

Kerstin Bergenäs sa...

Denna bok var den första jag läste av alla Lottaböckerna. Jag blev såld direkt! Någon gång i mitten av 60-talet fick jag Rena mörkret i julklapp och kärleken till Lotta var ögonblicklig! Tänk att möta en tjej som var precis så klumpig och otursförföljd som jag, en själsfrände! Sedan lästes alla böckerna, mina nu vuxna tjejer läste dem också och fyllde på så att vi faktiskt har två kompletta Lottasamlingar. Även mina döttrar kan få lite Lotta-sug ibland och tar fram en bok eller två. Ska bli spännande och se om mitt barnbarn kommer att uppskatta böckerna också, då blir vi tre generationer Lotta-diggare!

Eva N-m sa...

Hårvatten... det använde pappa. Det brukade jag köpa åt honom i julklapp. Finns det sånt nuförtiden?

Lena F sa...

Älskar Chanel nr 5!