söndag 22 september 2013

Från statusmarkör till dålig vana - Om rökning i Lotta-böckerna!


 

Synen på rökning hann förändras under de år som Lottaserien utspelas. 1962, då Skriv upp det Lotta kom, var rökningens negativa verkningar ännu inte så kända.
 Det flotta varuhuset Arnolds har skålar med dyra cigaretter sida vid sida med karameller i prasslande cellofan framställda på borden intill de mjuka fåtöljerna. Lotta konstaterar att man gör allt för att kunderna ska trivas och shoppa så mycket som möjligt. Tänk vad främmande detta känns 2013!
Detta är inte det enda stället i Skriv upp det Lotta där tobaksbruk förekommer. Lottas arbetskamrat fröken Klang på Maskinverken har en air av modern, effektiv yrkeskvinna. Hon vågar knappt äta av rädsla för att gå upp i vikt, men röker det gör hon. Lotta reflekterar inte över att det skulle vara farligt på något sätt. I alla fall så öppnar hon fönstret på fröken Klangs uppmaning. Även direktörerna, som firman gör affärer med, röker.
Det gör däremot inte den gamle mannen i sjaskig regnrock och filthatt som Lotta tar för en helt obetydlig person. (Senare visar han sig vara den rikaste storgubben av dem alla, men det är en annan historia.)

I Toppen Lotta (1974) kan en attitydförändring börja skönjas. Tidningarnas löpsedlar varnar ungdomen för de dåliga vanorna cigaretter, mellanöl och knark. Lotta reflekterar mest över att rökning är dyrt och att hon aldrig känt någon lust att prova.
Rakt i plurret Lotta utkom ytterligar två år senare, d.v.s 1976. Nu har Lotta börjat jobba på sjukhus i Stockholm. Där reagerar hon över hur många rökare det finns bland vårdpersonalen. Den rökfyllda luften inne i entréhallen konstrasterar starkt mot den friska gröna parken utanför. Lotta kommer att tänka på sysslingen Maj, vars tobaksbruk orsakat gula fingertoppar och grå hy. När Lotta bestämmer sig för att aldrig börja med denna last är det främst utseendeaspekter och kostnad som spelar in. Risken för allvarliga sjukdomar nämns inte. Fullt medveten därom blev man kanske först på 80-talet. Vi har diskuterat detta på bokcirkeln i Västerås.
Text: Eva Nyström

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag minns scenen när hon bjuds på en cigarr (eller cigarill?) av Lockige Fridolf när hon är utklädd till gammal gubbe och hon får världens hostattack och tvingas avslöja sig...
Det förekommer inte mycket alkohol heller, något glas mellanöl på sin höjd. För min del var det en skön eskapism från mina tonårs krav på att dricka sig berusad på fester.

Anonym sa...

I god Esteranda kan man även i en kommentar få lära sig ett nytt ord. (Eskapism)

Hälsningar från en "Annan anonym".

Anonym sa...

Esters böcker är tidsmarkörer. Mycket igenkänning för oss som var med på 60- och 70-tal och ny kunskap för de som är yngre. Ja oj vad det röktes överallt. Det var nästan onormalt och lite konstigt att inte röka. Sen plötsligt vände det helt.
Hälsningar Anonym här med

Marianne R sa...

Det är klart att man (och Ester) visste om risken för allvarliga sjukdomar i och med rökning.
På 1900-talets början stod det i skolbarnens läseböcker.
"Röka tobak är ett bruk
som från Indien vi lärde
mången sätter därpå värde
mången blir av lukten sjuk.
Käre gosse tänk så här
mycket dumt det ändå är
både att supa och att röka.
Jag vill aldrig det försöka
hellre jag min kassa spar
och min hälsa haver kvar."
Delar av den versen har Ester skrivit i "Skicka Kaja" som kom ut 1963 och där säger de att den stod i Kajas mormors läsebok.

Anne Marie sa...

I samma klass, som trycktes 1954, hade Kaj och Monika spelat filipin, där han ville ha ett cigarettpaket om han vann.
Måste ju säga att jag reagerar på ett sådant innehåll i en ungdomsbok.
Känns ju bra att Ester i senare böcker framförde att det är onödigt att röka.
Tyvärr är det långt ifrån all sjukvårdspersonal som fattat att det är en livsfarligt ovana!

Annica sa...

Ester varnade också för narkotikafaran i flera böcker. I Kajaböckerna skriver Ester mycket om faran med narkotika.
Tyvärr röker ungdomar mycket också idag. Man kan nog fråga sej om vi människor aldrig blir klokare.

Anonym sa...

Haha, va bra!
Lustigt nig var det Lotta-lösningen som gjorde att mina svensklärare alltid berömde mig för min kommatering. Vadå dålig litteratur liksom... Har lärt mig massor! /Lisa

Anonym sa...

Undrar vad Lotta hade tyckt om dessa IPhones och hur illa man skriver på dem ;)

Eva n-m sa...

jag fattar inte de där nya elektroniska cigaretterna med och utan tobak. Hörde om dessa på debatt. Vad är det för skillnad på en sådan cigarett med tobak och en vanlig?