tisdag 23 april 2013

Damen med hunden 

Grannens katt ligger och njuter av vårsolen ovanpå soptunnelocket. Den är förvillande lik en gulbrun pälsmössa. Finns det inte en Lotta-episod på detta tema?
Närmare bestämt är det i Lotta går till sjöss som Lotta får i uppdrag av Kajsa att skriva om vårens mannekänguppvisning på Arnolds. Det är fortfarande kallt, varför Lotta har sin rävmössa på sig.  Inne på Arnolds tar hon givetvis av sig mössan och lägger den i bagen. Tillsammans med Giggi sitter nu Lotta och skådar dansklänningar och sailordressar, samtidigt som de smaskar på varsin räksmörgås.
 Kruxet är bara att damen vid bordet intill har smugglat med sig sin rödbruna pekingeser i en liknande bag som Lotta har. Hur dagen slutar är inte svårt att gissa. När familjen Månsson äter kvällsmat stannar plötsligt pappa Gerhard med gaffeln halvvägs till munnen. En hund hörs gläfsa. Nu har pekingesern vaknat i sin bag och kommer fram till köksbordet. Doften av köttbullar lockar.

Hur ska man nu hitta hundens matte?
Mamma Lisa tror, att det blir lättare för den främmande damen att hitta Lotta. Lotta har väl sitt namn skrivet i skolböckerna som finns i hennes bag? Nej, faktiskt inte. Däremot finns pappans namn i de engelska lexikon som Lotta använder.
Mycket riktigt så ringer damen och meddelar att hon strax kommer för att hämta sin fyrbenta älskling. Tråkigt nog har hon samma morgon sett hur Gerhard (enligt henne) var elak mot en annan hund som försökte hoppa på honom vid busshållplatsen.
Gerhard vädjar till Lotta att hon inte ska dra in honom i fler historier. Tänk - att först bli tagen för hundtjuv och sedan för hundhatare,
Till att börja med lovar Lotta sin pappa (mest på skoj) att hon ska köpa nya lexikon. Hon erbjuder sig även att byta namn. Något pappan kan le åt. Han tycker bara det är roligt att hon heter Månsson.
Text: Eva Nyström

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är i den här boken som Paul och Lotta är nära att drunkna. Konstigt att den incidenten inte får mer uppmärksamhet i böckerna som kommer efter.
Boken bjuder också på livfulla beskrivningar av tidens mode, dels Lottas och Giggis käcka t-shirtar (med text, "Ät mer gröt" t.ex.), dels Paul och Lottas kläder när de klätt upp sig. Blev tvungen att googla på dåtidens mode. Intressant samtidsskildring :-)