onsdag 2 januari 2013

Apelsinjuice i håret kan inte ha varit kul alls!I ” Ja, se, Lotta!” får vi för första gången följa med hem till tant Bernhardina på den årliga trettondagsfesten.  Det är under väntan på dansen som ungdomarna börjar diskutera ”jämlikhet” eller som Ester skriver ” kvinnans likställighet med mannen.” 
Paul, som Lotta ännu avskyr slänger ur sig många dumma kommentarer, han anser bl.a. att det viktigaste för en flicka är att vara söt, förståndet behöver inte vara så märkvärdigt. ( Tacka sjutton för att Lotta avskyr honom). Knatt försöker gjuta olja på vågorna genom att säga att flickorna ”inte är så dumma”, men att de måste erkänna att i fråga om mod och råstyrka så kan de inte tävla med pojkarna. 
 De andra tjejerna tycks väl gå med på styrka och mod, men Lotta ger sig inte så lätt, utan sliter åt sig en tofsprydd snodd, (någon mer än jag som tänker på Maria Montazami?), som tjänar till att hålla ihop ett sammetsdraperi och utmanar pojkarna till en dragkamp.
Ni vet vad som händer, snodden går av och allt blir en ända röra, men att tant Bernhardina tycker det hela är jätteroligt, vilket klarar upp situationen. Det som bekymrat mig sedan jag läste boken för så där 40 år sedan, är hur det funkade för Lotta resten av kvällen?
När snodden gick av flög hon in i ett bord, klacken på hennes sko gick av och en halv flaska apelsinjuice rann ner i håret på henne.  Det står beskrivet hur Knatt hjälper henne att spika fast klacken, men det står ingenting om hur hon löser det med apelsinjuicen i håret?
Fick det självtorka månne? Blev det inte väldigt klistrigt?
Ps. Den nionde januari är det inte fest hos Tant Bernhardina, men dock "Tant Bernhardina-fika" på Vetekatten på Kungsgatan i Stockholm. Välkommna!

Text: Maggan Weimar

3 kommentarer:

Eva n-m sa...

Det är här som det finns en skillnad mellan olika upplagor.i den utgåva jag har nämns ett TVprogram av typ Stadskampen. jag reagerade över att TV knappt fanns då. Dessutom skulle TVprogrammet ha sänts"För några år sedan" Men i originalet lär det ha handlat om ett radioprogram.

Anne Marie sa...

Vilka långa gardinomtag det måste ha varit.
Hela handlingen är ju väldigt rolig.
Tänk om någon då skulle ha sagt till Lotta att om tio år är du gift med den där snobben! Vad hade hon gjort då?

Lena F sa...

Jag tror säkert att apelsinjuicen fick självtorka! Men på den tiden hade man så mycket klister i håret ändå - hårsprejen då var inte att leka med!