måndag 10 december 2012

Julstjärnor och roliga böcker


 

 ”Den första adventslördagen hade kommit. Stjärnor hade satts upp i de flesta fönster och på alla öppna platser glimrade skenet från ”tända” granar igenom grådiset. Underbart med alla dessa  stjärnor och ljus! Då och då ser man någon i en tidning angripa alla dessa stjärnor och kalla dem banala. Hur kan man säga det? ”(Heja Lotta s. 35-36)
Det märks att detta är skrivet  1973. Under proggåren var det nog inte så hippt med tända stjärnor i fönstren. Alldeles mot slutet av boken blir Lotta mot sin vilja indragen i ett demonstration tåg mot jultomten .  En ung man, lystrandes till det moderiktiga namnet Kompa,försöker få Lotta att sjunga med i raderna ”Ner med tomten och hans säck! Allt sånt djäkla larv ska väck”. Det lyckas han inte med. Sidorna  141-144 innehåller en mycket underhållande skildring av denna händelse.
Lotta spinner vidare på sina tankar kring hur snobbiga människor föraktar allt som ger glädje i tillvaron. Hon ser kopplingar mellan hånandet av juldekorationer och av glada böcker. I Heja Lotta (samt i bl.a Alla tiders Lotta) passar författarinnan på att smyga in ett försvar för sin genre. Lotta (och Ester)undrar, om inte de som kritiserar böcker med lyckliga slut kommer ihåg sin egen barndom. ”Hur skönt det var att få krypa upp i ett mysigt soffhörn eller i en mjuk stol med en skojig bok”  (Heja Lotta s. 36)
Men detta var då. Nu är det 2012. Stjärnorna i fönstren blir allt fler och allt större. Människors kreativitet i fråga om fasad- och trädgårdsbelysningar tycks inte ha några gränser. Undrar hur det ser ut hemma hos Lotta och Paul förresten?  Tänk om de slagit över åt det motsatta hållet. Vem vet?
Text: Eva Nyström

1 kommentar:

Annica sa...

I Heja,Lottta träffar Giggi Tobbe.Det händer när hon bryter sin arm och Tobbe är läkaren som hon träffar då.
Gillar också Esters böcker då hon beskriver julen.Julen behövs när det är så mörkt och trist.