tisdag 5 juni 2012

Bara ett exempel på opraktiskt modeFör några veckor sedan var svaret på TV programmet Landet Runts Sverigefråga Döda Fallet i Jämtland. Mamma och jag erinrar oss när vi 1978 klättrade ner där iförda – träskor! Ja, det är sant! De flesta av er är säkert i den åldern att ni kommer ihåg detta seglivade skomode som hängde med under hela min uppväxt.  Jag slet nog ut ett par om året under en femtonårsperiod .  Det började med de första små röda som ännu finns kvar. Sedan hade skorna varierande färger och mönster tills jag kom till högstadiets likformiga värld och svarta eller naturfärgade var det enda rätta. Vi skulle ta av oss träskorna utanför klassrummet och där låg alltså ett helt berg av likadana skor. Man använde dem i alla sammanhang, gärna tillsammans med frottésockor eller randiga knästrumpor. Helt ofattbart att man kunde såväl cykla som springa med dessa klumpar på fötterna. Häromåret hittade jag ett par bortglömda träskor i källaren. De måste blivit över någon gång i skarven mellan 70- och 80-tal, då de till min stora sorg plötsligt blev omoderna.  När jag tog på dem hade jag svårt att tänka mig att dessa skor en gång i tiden var de absolut skönaste man kunde ha. Till råga på allt minns jag att jag någon gång tjatade till mig ett par träskor med platåsula.  

Lotta hade också träskor. Bland annat på omslagen till Rena cirkusen Lotta (1975) och Rakt i plurret Lotta (1976). Jag vet inte om det är skornas fel att hon ramlar ner i ankdammen. Vi klarade oss ju i Döda Fallet….. I festligt Lotta (1969) river Lotta ner Malins nymålade träskor från hyllan i systrarnas rum.

Då och då sägs det att detta mode ska lanseras på nytt.  Det tycks inte vara det lättaste. Jag ser nästan aldrig att någon har träskor på sig, men i förrgår var det faktiskt en ung kille på bussen. Kanske är det på gång?
Text: Eva Nyström

9 kommentarer:

Anne Marie sa...

Jag använder träskor varje dag! Det är det bästa skodon som finns att ha på trappan och bara kliva i, ut i trädgården, till soptunnan och stundtals till en kortare promenad. Det händer att jag har dem på när jag cyklar till affären. Men så var jag ju tonåring på 60-talet också.

Maggan W sa...

Det är ju poppis med Swedish Hasbeens ( visst heter märket så), fast som riktiga träskor är de ju inte. Jag har en billigare variant från Moheda, men de är lättare att gå i eftersom de sitter fast med remmar. Fast bekväma är de inte!

Anne Marie sa...

Hade aldrig hört talas om detta skomärke tidigare. Men eftersom det går att googla på allt, så gjorde jag det. Fick upp en sida med massor av modeller i prisklass runt två tusen! De ser ut som Stig Helmers sandaler, men är i kork. Nej tack, så rik blir jag nog aldrig att jag frestas att köpa dessa skodon.

eva nm sa...

Jag ser träskor i affären men aldrig att någon har sådana på sig. Oj vad tunga de känns. så finns det tofflor i lättare material, men i liknande modell. Är det sådana ni menar?
De flesta ungdomar går i sneakers tycker jag.

Mona Johansson Skantze sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mona Johansson Skantze sa...

Jag kommenterar för första gången, därför blev det en test först plus ett inlägg som försvann helt...
Under min uppväxt så bodde jag i mina träskor. Jag till och med buggade i dem i början av 80-talet och det gick alldeles utmärkt! Inte trodde jag att dessa skor någon gång skulle bli omoderna. Min teori är att de av många har ersatts av sandaler för helt plötsligt så gick alla i sandaler. Har en kollega som alltid går i träskor, sommar som vinter.

Anna sa...

Swedish Hasbeens http://www.swedishhasbeens.com/peep-toe-high-p-10.html?osCsid=cbc12c3a79ef9ff13f68cf4c65d2e18e

Träsula och läder på ovandel. Fast som sandaletter.

Anonym sa...

I Skåne går vi fortfarande i träskor eller tofflor som vi säger på skånska. Där jag bor äger de flesta ett par tofflor. Svarta ska de vara och i klassisk modell; ofta motivmålade och med gulröd rem, en så kallad Falsterbotoffel. Bästa skon att ha när man ska till brevlådan, trädgården, affären eller stranden. Min dotter som bor i England har sina med sig där. Tofflor blir aldrig omodernt.

Eva sa...

Jag har släkt i Småland och där sa de också tofflor om träskorna då det begav sig. En del äldre kallar skinnjacka för "skinntröja". Tofflor är för mig något annat, inneskor/morgontofflor.
Mamma kallar dessutom krukväxterna för träd och moster kallar matbesticken för tehyggen. jag tänker på slagsmål när jag hör det ordet.