onsdag 9 maj 2012

Farbror Urban gör research bland ormbunkarI ” Skärp dig, Lotta! ” får vi träffa farbror Urban för första gången.  Med svepskälet att han är vansinnigt botanikintresserad förbereder han egentligen en ny bok. Lotta ser honom gå med underliga långa kliv genom hennes bästa hallonställe, när hon är på väg för att plocka efterrättshallon. 
Då hon vänder om, tycker hon sig se, att han kastar ett föremål för att sedan skynda fram och se vart det slog ner. Hon funderar dock inte mer över hans underliga beteende, utan plockar sina hallon och går hem för att klättra upp i körsbärsträdet och börja läsa en deckare som hon fått låna av Jonas. ”Steg i natten” heter den och är så spännande att hon bara vågar läsa på dagtid. 
Deckaren är skriven av Pierre Vasseur och Lotta blir varse att notarie Andersson och Pierre Vasseur är samma person genom att en reporter på en kvällstidning kommer och söker honom. (Först tror hon förstås att reportern är Paul).
Fast en sak undrar jag, vad skrev Urban om som fick honom att under flera dagar krypa runt bland ormbunkar och hallonsnår?  Jonas och Lotta ser honom ju vid flera tillfällen krypa runt, mäta och anteckna?                
Men för all del, han kanske inte fick ihop intrigen, utan var tvungen att undersöka de olika möjligheterna på nytt?  Har någon av er läst en deckare där ormbunkar ingår i handlingen på ett sådant sätt att det skulle vara nödvändigt med flera dagars research i skogen? 
Om inte så kanske man skulle tipsa en författare om möjligheten, ett eller ett par lik i ett ormbunkssnår om sommaren kan väl aldrig vara fel?
Text: Maggan Weimar

3 kommentarer:

Marianne L sa...

Var det inte så att han låtsades vara intresserad av botanik för att förklara varför han var på berget. Striden på Hökberget stod det ju på pappret i skrivmaskinen.

Maggan W sa...

Marianne, som jag sa på bokcirkeln så ligger inte ormbunkssnåret, där han faktiskt kryper omkring väldigt länge och och vid olika tillfällen, på berget, så han måste ha scener både på berget och bland ormbunkarna...

Anna sa...

Jag har nog tänkt att det är själva föremålet och hur långt det faller som är det intressanta. Att Urban väljer att göra det bland ormbunkarna är för att det syns minst. Jämfört med att testa ute på ett öppet fält.