tisdag 24 april 2012

Ägget är hårdkokt, men saltet saknas!
Elever har i alla tider tyckt en massa om sina lärare, men få har varit så tanklösa att de skrivit ner vad de tycker!  
Ungefär så, säger Tant Magda till Gits rektor, i ”Kaja och spökbåten”!                                       
Låt oss ta det från början, Git och Kaja är inackorderade på Tranbergska panget där Tant Magda är föreståndare. Git är ny i skolan och då hon är en mycket talangfull tecknare har hon en liten anteckningsbok, där hon dels ritar av lärarna, dels skriver små fyndiga kommentarer om dem.Kul att skriva ner sina första intryck, för att se om de stämmer lite senare på terminen, anförtror hon Kaja.  Kaja är dock övertygad om att Gits anteckningsbok med karikatyrer är rena dynamiten och hon får rätt. Ägget, lärare i historia, fattar misstankar under en lektion där Git är väldigt aktiv medan resten av klassen sover.  När han får se karikatyren av sig själv, mycket likt naturligtvis, med kommentaren ” här har vi ägget, men saltet saknas”, blir han minst sagt ursinnig!

Git kallas till rektorn tillsammans med tant Magda och Ägget yrkar på både anmärkning och sänkt uppförandebetyg. (Att sänkt uppförandebetyg är något förskräckligt är underförstått). Tant Magda lyckas dock klara Git undan med endast anmärkning efter att ha hållit ett lysande försvarstal inför rektorn och Ägget.  Dock får Git höra ett och annat av tant Magda när de lämnat rektorsexpeditionen och efteråt stapplar hon uttröttad och förgråten in på sitt och Kajas rum på Tranbergska panget.  Där har de andra flickorna ordnat med kaffe, bakelser och kanelsnurror som tröst.  De har sett att Git knappt fått ner en bit vid middagen och de vet att man blir hungrig efter sinnesrörelser.  ( Visst är det alldeles för sällan vi använder ordet sinnesrörelser nu för tiden? )       

Vad jag tycker om när Ester beskriver hur de andra flickorna tar hand om Git efter hennes nederlag.  Ingen säger ” vad var det jag sa” eller klankar på henne för att hon varit så oförsiktig. Man har empati och tar hand om, och tröstar den som trasslat till det för sig i Esters böcker.  Ännu en anledning till att hennes böcker är så älskade!

Fast, det finns en sak som jag undrar över i scenen hos rektorn.  Ägget är ”fly förbannad” men rektorn, (för övrigt kallad räkan), säger inte så mycket utan sitter bara och bläddrar i karikatyrboken med handen för munnen, menar Ester att han faktiskt skrattar? 

Och gott folk, varför tycker många av Esters karaktärer så illa om just historia?

Text: Maggan Weimar

4 kommentarer:

Rut sa...

Jag är övertygad om att Ester antyder att rektorn är full i skratt fastän han försöker dölja det.
Förresten erinrar jag mig en episod i en av Lottaböckerna där Lockige Fridolf beter sig på ett liknande sätt. Kan det ha varit när teckningsläraren visar honom någon av Lottas teckningar i "Lotta är sig lik"? Flaggan eller självporträttet?

Eva n-m sa...

Ester tyckte väl själv inte så bra om historia.
Minns ni när Lotta skriver egna versioner av några avsnitt ur historieboken (Lotta är sig lik)? Birgitta Theander tog upp detta i sin avhandling "Älskad och förnekad", flickboken 1945-65,som ett exempel på att Lottaböckerna var nyskapande i sin genre.

Maggan W sa...

Lockige Fridolf flyr för att inte gapskratta åt Lottas teckning i "Lotta är sig lik", det är helt klart. Visst hette han Rit-Valle, teckningsläraren alltså?

Giggi Hägg sa...

Oj,stackars Git som blev upptäckt av Ägget! Jag känner varmt för henne och är övertygad om att om bara Lotta varit lite bättre tecknare skulle hon ha kunnat göra något liknande. Jag glömmer aldrig när vi satt i varsin skön fåtölj och pratade om lärarna och hade utsändning för hela skolan eller när Lotta skojskrev om lärarna och blev publicerad i vårtidning Camp.