lördag 28 januari 2012

Söta flickor i frack.




Hjalmar Bergman föddes i Örebro 19 september 1883. Han var en liten tjock pojke och utsattes för mobbing under hela sin skoltid. Det gjorde att hans mentala hälsa inte var bra. Alkohol och droger tog till slut hans liv. Han dog 1 januari 1931 i Berlin, bara 47 år gammal.



Han skrev många kända verk under sin korta levnad som exempel Hans nåds testamente, Markurells i Wadköping, Farmor och Vår Herre och Flickan i frack.



Jag får säga som Lotta att jag har bara läst Flickan i frack, men den har jag däremot läst (minst) tre gånger.  Det är en ungdomsbok som gavs ut 1925. Då var Ester Ringnér-Lundgren tonåring. Om handlingen i boken inte bara är Hjalmar Bergmans fantasi, utan att en studentbal verkligen var en så stel tillställning, då kan jag förstå att romanen väckte uppmärksamhet.



Huvudpersonen vägrades av sin far att få en ny klänning till sin studentbal. Trotsigt lånade hon då sin brors frack och gick på balen i förd den. Det blev skandal. Undrar vad dessa damer i Mammornas Råd och änkedomprostinnan skulle säga om dagens klädmode?



Trots ivrigt googlande kan jag inte hitta några persondata om Harriet Clayhills. Mer än att hon var finlandsvensk journalist och gav ut Kvinnohistorisk uppslagsbok (1991). Det är en  redogörelse av kvinnans roll genom tiderna och är rikt illustrerad. Bland annat är en karikatyr hämtad från en tysk tidskrift Die Freundin där en flicka i lång klänning dansar med en annan flicka(?) som har på sig en frackliknande dräkt med kort kjol.



Full i 17, som är en av mina favoritflickböcker, handlar om några skolflickor som ordnar en revy. Huvudpersonen drar sig inte för att klä på sig en frack när hon framförde en sång och dans nummer. Med tanke på att boken kom ut första gången redan 1936 så kanske det var något vågat. Men om man då tänker på att Harriet Clayhills var en föregångare och gick mot strömmen när det gäller kvinnors roll så kanske hon inte behöver ha läst Flickan i frack för att skriva sin flickbok, Full i 17.



Hur det gick när Lotta klädde ut sig i gammaldags långrock och blev tvungen att röka cigarr kan vi läsa i Håll masken Lotta! Det har sina nackdelar att dölja sitt rätta jag. Här blev Lotta tvungen att lyssna till en liten konversation mellan Paul och Viveka. Där Paul förklarar att Lotta är en liten söt flicka.



Detta att vara söt var något viktigt. För det ämnet skriver Hjalmar Bergman också om.

- Du är visst inte ful, Katja, du är söt. Men du är smaklös.

- Vad behagar du påstå?

- Du saknar smak. Du klär dig som en vedgubbe.



Hade Ester inspirerats av den konversationen när hon skrev Vilken tur, Lotta! Lotta och Paul gick en promenad och mötte flotta Viveka.

Men han sa – med beundran i rösten – jag hörde det nog:

- Säga vad man vill, men hon är förbaskat snygg!


- Flott är hon, det skall jag inte förneka. Men det är väl ingen konst att vara flott när man får drösvis med pengar.

Nu såg Paul lite kritiskt på mig från sidan.

- Åja, det nog smak till också! Annars hjälper inte pengar!

Jag skrattade till.

- Vem har inte smak då…

- I så fall, lilla Lotta, varför har du då satt på dig den där gula blusen till den gröna kjolen? Du ser ut som en påskkyckling.



Ja, det är inte lätt att vara ung, osäker och kär.


Text och bild: Anne Marie Åslund


2 kommentarer:

Anne Marie sa...

Hoppsan! Blusen skall nog vara gul, tror jag, utan att ta fram boken och kolla.

Maggan W sa...

Anne Marie, jag har ändrat färgen på blusen, kul att du också läst " full i 17", jag läste den också som ung och har kvar den.