söndag 11 september 2011

Visst skulle det vara kul att läsa en deckare av farbror Urban?


Eller rättare sagt av Pierre Vasseur, som är Urbans pseudonym.  Jag är jättenyfiken på vilket sätt han skriver, om han har någon detektiv/poliskommissarie som återkommer i böckerna?  
Enligt Lotta så skriver han ”spännande och eleganta” deckare, om jag skulle våga mig på en gissning så tror jag att det rör sig om pusseldeckare.                                                                                                                                                     
Eller vad för slags deckare skrevs det egentligen i Sverige på 50–60-talen?      
Spontant kommer jag bara på Maria Lang och Stieg Trenter, fast jag tror inte Urban skriver speciellt likt någon av dem?  Är det någon mer som funderat över Urbans författarskap?   
Vad tror ni? Det intressanta är att Ester skriver att både recensenterna/ publiken verkligen gillar Urbans böcker och min förutfattade mening är att dessa båda grupper gillande sällan kombineras, så därför skulle det vara mycket intressant att läsa t.ex. ”Vålnaden ”,  ”Någon gick förbi” eller ” Mysteriet med den gröna papegojan”. Nedan ser ni hur Marianne Lundin föreställer sig att omslaget till den sistnämnda boken ser ut…
Maggan Weimar text, Marianne Lundin bild.

8 kommentarer:

em sa...

Man bör nog avhålla sig från att berätta roliga historier om man inte minns poängen - och kanske inte heller kommentera när man inte minns namnet på den författare man vill berätta om. Men kanske någon känner igen min vaga berättelse och kan fylla i det jag inte minns.
Jag har aldrig diskuterat farbror Urban med Ester, men en gång talade vi om pseudonymen Patrick Quentins böcker och Ester kom att tänka på en svensk deckare hon läst för länge se'n. Hon kom egentligen bara ihåg att den utspelade sig på ett pensionat. Inte långt därefter köpte jag en deckare skriven på 40- eller 50-talet, där handlingen var förlagd till ett pensionat. Tyvärr står den boken i mitt sommarhus, så jag kan inte friska upp mitt minne, men jag ringde genast Ester och hon trodde att det KANSKE var den boken hon menat. Jag har för mig att författaren hette Torbjörn Grahn, men är långt ifrån säker - en snabb sökning på nätet ger inget napp.
När jag tänker på boken får jag en känsla av natt och dyster granskog. Den sortens bok som förmodligen skulle ge Lotta mardrömmar, inte så mycket för handlingens skull som för miljön. Även om Ester aldrig sa' det, skulle jag kunna tänka mig att det var en bok i Pierre Vasseurs stil.
Margaretha

Några andra deckarförfattare från den tiden är:
Folke Mellvig
H-K Rönblom
Inga Thelander
Maj Britt Källback
Björn Hellbergs
Anders Hellens
Gurli Taube (Elise Dufva)
Vic Suneson (Sune Lundqvist)
Peter Heiden (Bernt Christophs)
Fromhold Rehbinders
Tage Giron
Sven Sörmark

Lena F sa...

H-K Rönnblom skrev nästan alltid i småstadsmiljö, ofta med ett pensionat som bas för sin detektiv Paul Kennet! Väldigt läsvärd, fina realistiska intriger, mycket humor i kvicka ordvändningar. Jag gissar att deckaren ifråga var "Död bland de döda" av Rönnblom.

em sa...

Lena,
Det säger inte pling - vilket inte betyder att det inte var den boken - det var ju rätt länge se'n, så jag får väl vänta tills jag kan kika i boken. Kan förstås se om bibban kan skaffa hem den åt mig, känner säkert igen handlingen om jag börjar läsa den.
Margaretha

Maggan W sa...

Vad ni vet mycket om 60-tals deckare flickor, jag är imponerad!
Margaretha, jag förstår att du kände Ester, var mycket förtjust i deckare eller bara lite?

em sa...

Maggan,
Oj, det är nog en fråga du får ställa till någon som stod Ester närmare än jag gjorde. Vi talade ofta om böcker i största allmänhet - och gamla böcker i synnerhet - men jag kan inte minnas att vi ägnade särskilt mycket tid åt deckare.
Margaretha

Lena F sa...

Gapskrattar varje gång jag ser gojan! Den till en början otrevlige, ouppfostrade men så småningom sympatiske och genomtrevlige papegojan...

Maggan W sa...

Lena, jag gillar när Biologi-Firre menar att Lotta tagit fel fågel och papegojan tittar på honom och säger : " Hut!" Det är hur kul som helst!

Lena F sa...

em, jag väntar med spänning! Jag älskar 50-talsdeckare!