måndag 13 december 2010

Lotta blir tärna i luciatåget

I Rena mörkret Lotta! blir Malin vald till skolans lucia. När Lotta på rasten susar fram för att gratulera henne, visar det sig att Malin inte är så glad över uppdraget, trots att hon blivit vald med överväldigande majoritet. Hon anförtror Lotta att hon är orolig över att skrida ner för den branta trappan till podiet i aulan. ”Men”, lägger hon till, ”Jag har ju dig och Giggi strax bakom…” När Lotta får höra att hon ska vara luciatärna, står hon först ”som fallen från skyn.” När hon får luft efter chocken, så utvecklar hon skälen till varför hon är så olämplig, i en lång och mycket rolig monolog där hon beskriver hur hon kommer att ramla i trappan och orsaka en Lucia-skandal. Till sist frågar hon Malin, om vilken dårfink det är som föreslagit just henne?

Nu kommer min fråga till alla Ester Ringnér-Lundgren-fans: Är Håkan ironisk när han säger att det är han som föreslagit Lotta? Och att anledningen till detta är för att han tycker ”att när det för en gångs skull är en riktigt snygg Lucia, så bör tärnorna gå i samma stil…” När jag var ung och läste boken tog jag för givet att Håkan var fullkomligt allvarlig, men i vuxen ålder hoppas jag bara att han faktiskt inte är ironisk. Eftersom Lotta strax innan spydigt frågat om han skulle vara stjärngosse eftersom han var så självlysande, så har ju Håkan en del att ge igen för! Anledningen till att jag så gärna vill att han är allvarlig är, att jag gillar tanken på att han, trots alla trätor honom och Lotta emellan, faktiskt tycker hon är snygg! Vill ni läsa, så är det kapitel 3, ”Där fick jag!”.

Margaretha Weimar

7 kommentarer:

Marianne R i Malmö sa...

Jag har alltid uppfattat och gör det fortfarande att Håkan är allvarlig när han säger att Lotta är snygg.

Lena F sa...

Håkan är absolut allvarlig!

Anna R sa...

Ja jag tror också att han är allvarlig. Däremot verkar hela Luciatågsdeltagandet skilja sig rejält mot hur det gick till i de skolor jag gått i. Jag blev förvirrad över att Lotta och Giggi inte hade en aning om att de skulle vara med i tåget. I de skolor jag gått har luciakandidater blivit de tärnor som går längst fram och resten har varit skolans kör. Så verkar det inte gått till på Lottas skola.

Lena F sa...

Va??? Begriper inte det här, luciakandidater varit de tärnor som går längst fram, hur vet man vilka som ska gå längst fram???

Anna R sa...

Jo alltså tex. så här, elva tjejer är luciakandidater. En blir lucia. Resten blir tärnor och får gå förmodligen efter längd. Sen kommer resten som är kören och de går kanske efter längd eller hur de sjunger, alt eller sopran.

Lena f sa...

Aha! Vilket stort luciatåg! Vad jag minns så gjorde vi så att musikläraren valde ut ett antal tjejer som passade någorlunda ihop sångmässigt, och så var "stjärnan" Lucia!

Anna R sa...

Ja men till och med den metoden gör ju att de utvalda vet om det. Jag grubblar fortfarande hur Lotta och Giggi kunde hamna i tåget utan att veta om det innan det var bestämt...