måndag 20 september 2010

Att känna sig som en mörkrädd kyckling

Ingela har fått frågan.
Copyright B.Wahlströms.
Ingela känner sig som en ” mörkrädd kyckling”, dvs modlös och ledsen, i solisten Sämst i klassen från 1958 skriven av Ester Ringnér-Lundgren.

Ingela går fjärde året i realskolan, med siktet ställt på att läsa fram till en studentexamen. Det är bara det att hon avskyr skolarbetet och trots hårt plugg, misslyckas hon gång på gång. Hon jämför sig med sina äldre bröder som visserligen får plugga hårt, men som också får lön för mödan i form av bra betyg. Ingela blir alltmer missmodig och ledsen. Hon och hennes tidigare bästa vän har glidit ifrån varandra, och Ingela känner sig ensam och misslyckad. Hon har dock bra stöd hos sin stora familj och hon kommer till klarhet både med vad hon vill göra och vad hon inte vill göra.

Jag tycker att Sämst i klassen är en ömsint skildring av hur vilsen en tonåring kan känna sig. Jag tycker också väldigt mycket om Esters sympatiska skildring av de vuxna i boken. Bäst är Ingelas pappa som vid ett tillfälle kommer till insikt om att, trots att han inte trott sig vara en ärans gammal perukstock, så är han just det!

Vidare avskydde jag hemkunskap när jag gick i skolan och den erfarenheten delar jag med Ingela som avskyr ”skolkök”. Kan Ester också ha haft den erfarenheten? Jag uppskattar till fullo den elaka skildringen av skolkökslärarinnan Burkas i kapitel fem som heter ”peppar, peppar, salt…” Den lilla satta skolkökslärarinnan klagar på elevernas sätt att skala både potatis och äpplen. Burkas anser att det är en ren nationalekonomisk förlust att Ingela och en kamrat skalar så tjockt att alldeles för mycket av potatisen/äpplet hamnar i avfallet. ”Skala tunt” ryter skolkökslärarinnan, ”Har ni då inte det minsta sinne för sparsamhet i denna klass?”

Sist men inte minst bör jag kanske nämna ”Stora skramlet”. Stora skramlet är en väckarklocka som förutom att föra ett hiskeligt oljud när Ingela och hennes syskon ska gå upp, bidrar till att Ingela träffar en pojke som hon både tycker om och kan prata med.

Margaretha Weimar

Sämst i klassen av Ester Ringnér-Lundgren kom ut 1956 och enligt Kungliga bibliotekets databas finns det en tredje upplaga från 1958. Fråga ditt bibliotek om den går att fjärrlåna från Sveriges depåbibliotek eller leta på begagnatmarknaden.

Inga kommentarer: