måndag 5 juli 2010

Relationsdrama och deckare

Lästips 1+3 för juli månad presenteras här. För många förknippas sommaren med lata dagar i hängmattan med en lätt bok, men för många förknippas sommaren med brittiska deckare på tv. En av dessa är serien Morden i Midsomer. Prova att läsa en bok om Barnaby och de knepiga karaktärerna i grevskapet Midsomer. Eller varför inte sätta tänderna i en tegelsten som beskriver flickböckerna från 1945-1965?

Namn: Anna Ridell

Ester Ringnér-Lundgren-favorit: Det spökar, Lotta! Kanske mest av nostalgiska skäl då det var den första Lotta-bok jag läste. Jag gillar att Giggi och Lotta firar 10-årsjubileum och att de utan tvekan kan följa med till Malmö. Dessutom gillar jag när de två lurar Svarten, spökjakten och att Lotta får vara detektiv.

Här kommer mina tre lästips:
1. Före och efter Bella. En bok skriven av Maja Hjertzell 2002. Vi får följa Filip som går i nian. Han grubblar över vem han är och de relationer han har med vänner och familj. Han är i sin identitetsskapartid och den är kämpig. Han ser på sitt liv som före och efter Bella. Bella är en tjej med brinnande intresse i samhällsfrågor och jämlikhetsfrågor. Jag gillade att läsa en bok som har en pojke i huvudrollen.

2. Morden i Midsomer-böckerna. Gillar du tv-serien med kommissarie Barnaby? Då kan jag tipsa om böckerna skrivna av Caroline Graham. Fyra av böckerna om Barnaby och Midsomer är utgivna på svenska på Ekholm & Tegebjer förlags AB: Morden i Badgers Drift, En tragisk mans död, Döden i förklädnad, Skrivet i blod. Jag gillar denna typ av deckare, lite pussel, lite brittisk miljö, knepiga karaktärer och invävda hänvisningar till annan litteratur. Väldigt knepiga karaktärer! Troy är faktiskt rätt jobbig, men det är nog för att han inte är politiskt korrekt.

3. Älskad och förnekad – flickboken i Sverige 1945-65 av Birgitta Theander (2006). En vetenskaplig inventering och analys av alla flickböcker som gavs ut i Sverige från 1945 till och med 1965. Du kan läsa om hur ekonomiska problem skildras, hur kärlek och sexualitet tas upp, yrkesdrömmar och yrkesskildringar, äventyr och myter som Askungen, Sankt Göran och Draken samt Sirenen. De 432 sidorna är tunga att lyfta men inte tunga att läsa. Du kan läsa ett kapitel då och då om du vill. Jag rekommenderar den varmt om du vill veta mer om hur flickboken såg ut under denna period. ::Tillägg: Boken är utgiven på Makadam förlag.

3 kommentarer:

Anne Marie sa...

Var kan man hitta den vetenskapliga rapporten om flickböckerna? På biblioteket?

Therese sa...

Anne Marie: Den finns på vissa bibliotek så om inte "ditt" bibliotek har den kan de säkert låna in den åt dig.

Anna R sa...

Ja den finns som alla böcker lite här och var, tex. på Bokus.