tisdag 8 juni 2010

Vem gjorde illustrationen i årsskrift 2009?

Vem är Malin Walkeby, kvinnan bakom illustrationen i årsskrift 2009? Att surfa på nätet och googla favoritsaker gör att jag hamnar än där än här. En dag surfade jag in på en blogg med massor av färger och konstfulla bilder. Jag fick för mig att bloggskribenten hade läst Ester Ringnér-Lundgrens böcker så när uppmaningen om att skapa och skicka in bidrag till årsskrift 2009 hade gått ut tipsade jag Malin Walkeby om detta. Nu får ni också bekanta er med kvinnan bakom illustrationen.

Din illustration hämtade inspiration av Tur i oturen, hur kom det sig att du hade läst just Tur i oturen? Min låtsasmamma hade med sig en hög med böcker när hon flyttade in hos oss, däribland några av Ester Ringnér-Lundgren, och dom blev genast favoriter. Just Tur i oturen och Vi två, Nickan, skriven av Ringnér-Lundgrens ena dotter, blev mina favoritböcker, och Nickan-böckerna har jag till min glädje fyndat ett par till.

Jag gjorde bilden i oktober 2009, under sommaren hade jag gått en workshop på nätet hos Suzi Blu, och lärt mig hennes stil och teknik att göra Petite Dolls - primitiva "dockor" med sockersöta, arbetade ansikten, men enkla, raka kroppar. Själva tekniken kallas mixed media - olika medier blandas hej vilt. Jag har använt färgade pennor, akrylfärg, gnuggisar... och så ett lager bivax på toppen.

Hur länge har du arbetat med bilder och konstnärligt skapande? Jag har alltid skapat på något sätt - oftast med garn och tyger, men i tonåren drömde jag om att bli modeskapare och ritade massor av kläder. Jag hittade tillbaka till konsten i början av 2008, när jag upptäckte mail art. Mail art? Allt jag gör (i princip) byter jag bort. Främst byter jag ATC´s - artist trading cards. Dom är 2.5"x3.5", och kan göras i vilka tekniker och material som helst, men får bara bytas, aldrig säljas. Jag har också hållit på med chunkies en del, även om jag inte gör det så mycket längre. Chunkies är kraftiga boksidor, 4"x4", som man sedan dekorerar med hängen, band, garn, osv, och sedan binder ihop till små böcker - de ser otroligt häftiga ut, med alla dekorationer som väller ut från alla sidor. Jag håller också på med en journal exchange, vid det här laget har vi hållit på i nio månader. Alla deltagare har köpt varsin japansk moleskine (sidorna är som ett enda långt dragspel), valt sitt tema, och sedan skickas böckerna runt till alla deltagare som sedan målar i varandras böcker. Om ett par månader får jag tillbaka min bok, fylld med de andras tolkningar av Petite Dolls, och jag ser verkligen fram emot det!

Hur skulle du beskriva din blogg? I början hade jag flera bloggar, uppdelade i olika ämnen, men för ett år sedan slog jag ihop dem till en enda. Jag har alltid haft många järn i elden, och varit intresserad av många olika saker - men oftast inte samtidigt. Jag har bloggat mycket om mail art, för det är det som främst har upptagit mitt intresse, men jag skriver också om inredning, loppisfynd, vintage housekeeping, stickat, virkat och sytt... vad som för tillfället fångat min uppmärksamhet. Men den gemensamma nämnaren är färg - i allt jag gör och i allt jag tycker om, så är det en hel massa färg!

Tack för intervjun Malin!

Vill du också titta in på Malin Walkebys blogg Milda Malin går du hit.

Anna Ridell

5 kommentarer:

malin sa...

Det ser bra ut, Anna! Tack så mycket!

Lena F sa...

Läckert, läckert! Kanontrevligt att få läsa denna intervju, tack både Anna och Malin!
Härlig humor i bilden med dess text!

Anna R sa...

Det var roligt att höra Lena!

Anne Marie sa...

Mycket intressant artikel! Allt var helt nytt för mig!

Anna R sa...

Tack.