fredag 11 juni 2010

Kaja och spökbåten - mysterier till sjöss

Kaja och spökbåten, från 1962, en tulldeckare!

Kaja är, precis som Ester, dotter till en sjökapten. Hon bor tillsammans med sin familj i en villa invid hamnen med utsikt över havet. I denna första bok i Kaja-serien, som andas kärlek till hav och båtar, följer Kajas mamma med Kajas pappa på långtur med hans fartyg och Kaja och hennes syskon inackorderas. Kaja och hennes syster Lilian kommer att bo på Tranbergska panget, ett inackorderingshem för skolungdom. På panget träffar Kaja sin blivande bästa vän Git. Kajas bror Lasse bor hos familjens grannar, tant Kerstin, farbror Henrik, som är hamnkapten, samt sönerna Tobbe och Petter. (Petter, som man anar att Kaja är lite förtjust i.)

Efter några veckor flyttar Pedro Andersson in på panget. En i Kajas tycke mystisk ung man, som uppger att han studerar vid konsthögskolan. Git som är duktig på att teckna tjatar sig till att få titta på Pedros tavlor vilket han motvilligt går med på. Titten förbryllar flickorna, vissa tavlor är bra och andra ”rena kluddet”. Flickorna börjar fundera på om de ”bra” tavlorna kanske är lånade och att Pedro är en annan än han utgör sig för att vara.

Spökbåten är en svart, rostig, ful och ovårdad båt som angör hamnen med jämna mellanrum. Kaja blir obehaglig till mods varje gång båten kommer och hon tycker att den för otur med sig. En natt när hon inte kan sova ser hon mystiska ljusblänk från spökbåten, och ögonblicket därpå hoppar Pedro ljudlöst ut genom sitt fönster ….

Kaja har av någon kallats för Esters detektiv-tjej, men vad som är speciellt med henne är att hon är en ”Tulldetektiv-tjej”! Ester har skapat en tjej som hjälper tullen, jag tror det är rätt unikt!

Kaja är dock ingen modig tjej, hon råkar bara lägga märke till saker!Margaretha Weimar

Framsidorna på Kaja och spökbåten, copyright B.Wahlströms bokförlag. Kaja och spökbåten har kommit ut som vanlig rödryggad och i minipocket i serien ungdomspocket.

Inga kommentarer: