måndag 11 januari 2010

Vinterutflykt på spark

Visst minns du sparkutflykten i Ja, se Lotta! och allt vad Lotta, Giggi och Britt hittar på i Gammaltuna?

Lotta, Giggi och Britt har varit på bio och sett en film som utspelar sig i de Schweiziska fjällen. De kommer in på skridskoåkning och Lotta berättar att det var musik vid isbanor på hennes mormors tid. Britt nämner att de haft musik vid "konstisen" varje kväll.

"– Jasså, sade jag. Ja jag har inte varit där på hela jullovet. Jag är inte mycket för sport, ska jag säga.
Fastän egentligen var det synd, tänkte jag, för vädret var härligt just nu! Ganska mycket snö och lagom kallt — så där tre-fyra grader."


De bestämmer sig för att åka på sparkutflykt på deras sista lovdag och Lotta letar rätt på sparken uppe på vinden. Färden bär till Gammaltuna en och en halv mil söder om Lottas stad. I Gammaltuna finns världens bästa apelsinbakelser. Men det är ett annat kapitel. På vägen stannar de på en gårdsauktion där Giggi ropar in en antik stol framför näsan på stadens antikhandlare och inne i samhället besöker de ännu en auktion där Lotta ropar in en lykta och ett strykjärn. Dessutom hinner de gå på kodis två gånger och besöka ett museum.

Jag bli imponerad över Giggis auktionsvana och allt hon kan om möbel- och byggnadsstilar men även att de ger sig ut på utflykt en och en halv mil bort! De funderar på varför de inte fått idén att cykla till byn tidigare:" – Vi har varit för små, sade Giggi torrt." I denna bok bör de vara sisådär 13-14 år.


Med en fullastad spark tar de sig så småningom hemåt igen, först med buss till Käppestad och därifrån på sparken. Jag är som ni kanske förstår mest imponerad av sparkåkandet och hur de lyckas få med sig en stol på den. Vad minns du från denna bok eller Lottas och Giggis vinterutflykter?

Anna Ridell

13 kommentarer:

Lena F sa...

Och jag är imponerad av den fina bilden! Hur kom den till?
Själv har jag ingen spark, annars kunde man ledigt åkt spark ett par mil här i Skåne idag. Någon som vet var ma kan få tag i en?

Anna R sa...

Jag var fotograf och pappa var assistent. Sparken är mammas och den brukade vi åka på de snöiga vintrarna. Det är så smidigt att ta sig fram med spark om föret är rätt. Vi brukar spana på Blocket och i dagstidningen om det är någon som vill bli av med en spark. De går åt fort som attan så man måste vara snabb när en annons dyker upp. Ännu har vi inte lyckats...

Therese H sa...

Jag är också imponerad av hur de orkade sparka sig fram så länge med stol och allt.

Jag har också funderat på vad apelsinbakelser är egentligen. Någon som vet? Det låter gott i alla fall.

Anna R sa...

Ja hur kan en apelsinbakelse tänkas vara gjord??

Lena F sa...

Apelsinbakelse låter jättegott! Men jag har aldrig träffat på någon, tyvärr. Får jag drömma, så tänker jag mig en tunn botten med lite knaprighet av nötter och/eller havregryn. På den ett lager riktigt god apelsinmousse, lite grädde med apelsingele på och överst några små knäckiga kanderade apelsinskivor!

Anna R sa...

Men Lena!!! Det där lät supergott! Kan du göra en sådan?

Anne Marie sa...

Jag har haft en spark i många år, men knappt aldrig använt den p g a snöbrist och grusade vägar. Men i år har jag använt den ganska flitigt. Bl a åker jag då och då till affären, när jag inte behöver göra så stora inköp. Inga flyttlass på sparken alltså. Alla människor jag möter tittar så rart. Jag tror de är avundsjuka?!
I en av Kriböckerna står det också om en sparkfärd. Lena blir hämtad vid stationen av en kär ung man. Den turen hamnade i en snödriva.

Lena F sa...

Så avundsjuk jag blir på dig Anne Marie! Låter perfekt att sparka sig upp till byn efter ett par purjolökar eller vad det kan vara! Nu får jag nöja mig med att köra flakmoppen - folk skrattar gott åt mig på den redan!
Och ja, jag skulle nog kunna göra apelsinbakelsen, men de små knäckiga apelsinskivorna fick jag träna på först!

em sa...

Sparkepisoden tänker jag alltid på när jag är ute och sparkar, vilket inte blivit så ofta de senaste åren.
Jag har för mig att den är byggd på en sparktur i Esters ungdom - men det vet kanske Marianne R mer om.
Margaretha

Lena F sa...

Bilden är i alla fall väldigt bra, den skulle platsa på vilket deckaromslag som helst. Spännande, helt enkelt!

Anna R sa...

Åh! Deckarboksomslag! Ja kanske nu när du säger det. Jag gillar deckare så nu drog min fantasi igång.

Jag har en annan bakelseidé. Någon god botten, har inte kommit på vilken ännu, apelsinkräm a la lemoncurd, maränglager, ett tunt lager grädde med en mandarinklyfta på toppen. Kan det bli gott??

Lena F sa...

Jättegott!
Då kan man passa på att pensla marängbotten med lite mörk choklad också - choklad sitter ju som ett smäck till apelsin - och så håller marängen sig fin under grädden. Inte jättetunt med grädde väl?

Anna R sa...

Ja jag gillar apelsin och choklad. Men när jag gjort miniundersökning i min närhet har jag märkt att många män inte gillar den kombinationen så värst. Lagom med grädde. Jag måste nog prova framöver.