torsdag 14 januari 2010

Orter del 2

Del två av listan med orter med anknytning till ERL och hennes författarskap. Del ett finns här.

  • Karlstad - Geten Alexander möter upp trollet Agapetus och katten Fabian i hamnen - Geten Alexander.
  • Vänern
  • Vättern
  • Östersund och Storsjön - I Hoppsan och Vilde Jim till sjöss möter trollen Storsjöodjuret Fabbe.
  • En liten nedlag järnväg där uppe högt i norr - Vilde Jim funderar på om han ska bli tågförare i Hoppsan och Vilde Jim till sjöss.  Vilde Jim tänker att han kanske skulle kunna få köpa denna lilla nedlagda järnväg...
  • småländska "Vacketorp" där Lisbeth i Tur i oturen arbetar på pensionat. 

Hittar du något i någon av de böcker Ester Ringnér-Lundgren skrev så kan du skriva det i kommentarerna eller skicka oss ett e-post.

3 kommentarer:

Björn/Rut sa...

Jag känner mig tveksam till anknytningen till Östersund - Storsjön i "Hoppsan och Vilde Jim till sjöss". Mitt bestämda intryck när jag läser boken är att den utspelas till havs. Man besöker en väldigt stor hamnstad (namnet påminner om London) och möter havsguden Neptun bl a.
Den närmaste söt(bräck-)vattenanknytningen jag hittar är att på ett ställe får Fabbe bud med ett gäng strömmingar. Jag tror man måste tolka det så att Fabbe är ett stort sjöodjur.

Anna R sa...

Ja fast det är ju små troll som är ute och far. De måste ju uppfatta världen som mycket större. Om de har barns fantasi kanske de tycker att de är på havet?

Anna R sa...

Nu har jag läst vidare i boken. Efter Storsjöodjuret och skattjakten där blir det storm. Nästa dag kommer de till nåt slags paradis där det bor en jätte. Sen önskar Hoppsan att han ska få se en jättestor hamn och båten tar över rodret och de hamnar i Laundonia.