tisdag 27 oktober 2009

Dags att börja med julklapparna

Mindre än två månader kvar till julafton och dags att börja med julklapparna. I alla fall om du ska virka dem. Lotta och Giggi kommer på idén att virka julklappar i november och det blir väl lite snärjigt på slutet. I Vilken vals Lotta kliver de två tjejerna in på en garnbutik för att fråga om en enkel stjärna att virka.

Expediten säger till Lotta: "- Du som inte är så van, sa expediten till mig, kanske hellre ska virka den här rutan. Den är förfärligt enkel och du kan använda de garnrester du har och göra en riktigt söt filt. Eller använda segelgarn och göra en väska..." s.19


Jag är övertygad om att det är mormorsrutan Lotta ska göra. Den är lätt och det går snabbt. Precis som Lotta berättar för oss är det lätt att fastna: "Efter att ha virkat tio rutor var jag virtuos. Blev fullständigt fascinerad av knåpet. Kunde inte sluta." s.27

Vill du virka mormorsrutan finns en beskrivning här.

Vad tror du Giggi får för virkbeskrivning till sin enkla stjärna?

9 kommentarer:

Lena Fredriksson sa...

Åh hjälp! Virkning! Jag trodde förra året att det var lätt att återuppliva de (mycket få) kunskaperna från slöjden i skolan, jag skulle ha utställning här i Örkelljunga och ville ha en liten "virklapp" med. Det var INTE lätt! Jag provade till och med att repa upp en färdigvirkad duk, så att jag kunde få dit en virknål - men tji!

Anna R sa...

Jag blev så glad när vi fick lära oss att virka på syslöjden för äntligen hittade jag mitt material. Jag kunde virka och rutorna blev jämna. Jag slapp tampas med en lynnig symaskin och mäta tyg. Virkningen kunde jag styra helt själv och det är fortfarande något fascinerande över hur något växer fram med hjälp av en tråd och en nål.

Tips till dig som vill prova på nytt: http://www.youtube.com/watch?v=cHMEUBNCyps. En film med luftmaskor.

Söker du på virka på youtube finns det flera filmer som visar olika maskor.

Anne Marie sa...

Jag har väl bara virkat någon basker då och då. Min mormor var så duktig att både virka och sticka, så jag behövde inte ens hålla på med sådant pyssel. Jag läste roliga böcker istället!

Therese H sa...

Jag kan rekommendera att virka just mormorsrutor. När man väl lärt sig är det, precis som Lotta säger, svårt att sluta. Det är väldigt avkopplande och man kan leka med olika färgkombinationer om man vill. Däremot är jag usel på att sticka, lyckas aldrig komma ihåg hur man gör.

Anonym sa...

Jag virkar och stickar gärna - och jag tänker faktiskt lite då och då på Lottas rutor och Giggis stjärnor. Jag tänker också mormorsrutor, och så tänker jag en särskild sorts stjärnor som min mormor virkade ihop till överkast...

Och så vill jag puffa lite för att jag har lagt ut ännu några fler titlar av Ester Ringnér Lundgren på tradera, till exempel Sämst i klassen, Tur i oturen och några Kri-böcker! ;-)

Anna R sa...

Anne Marie: Virka en basker? Det låter klurigt. Men riktigt snyggt.

Therese: Eller hur! Har man väl fått grepp om turerna så flyter det på.

Anonym: Hur ser den stjärnan ut då? Vad kul att de där udda böckerna börjar dyka upp också. Du vet väl att du som medlem kan ha med böcker i nyhetsbrevet?

Anna R sa...

Kolla in här! Det här kanske vore nåt? http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=2024&artikel=3208800

P3 Morgonpasset tänker att alla som vill får bidra med en mormorsruta till en filt som auktioneras ut till förmån för Musikhjälpen/Radiohjälpen.

Anne Marie sa...

Kanske jag kan bidraga, men då måste jag lära mig virka den rutan först. Har en liten filt som min mamma gjort, så den går det väl att titta efter... men måste rutorna vara röda som Anna R skrev i ett e-post till mig?
Hälsningar Anne Marie.

Anna R sa...

Anne Marie: jag kommer att höra av mig till dig, och alla andra. Jag förklarar då allt. Tanken med röda rutor är dels en masseffekt dels att Lottaböckerna har röd rygg. /Anna R