lördag 13 september 2014

Flickan som aldrig fyller år.


För ganska många år sedan skrev jag en krönika på Mia Göranssons(nu ledlagda) sida med titeln Fridolf – den evigt lockige. Jag tog upp det orimliga i att Lotta har, i stort sett, samma klasskamrater och lärare under alla år från 13 till 19 års ålder. Ingen stans står det att hon börjar gymnasiet, vilket hon borde gjort i Var glad, Lotta. Jag vet att skolsystemet gjordes om under de år som Lotta-böckerna gavs ut. Vi får nog se det som att det är de gamla benämningarna som råder i hennes värld. Då blir det enklast att förstå sammanhangen. I Fara på taket nämns familjen Strömberg som flyttat in i samma uppgång som Lottas familj. De har två flickor som går i Lottas och Giggis plugg, samt en som går i fjärde klass i folkskolan.  Mick kommer till Lottas klass i Bra Gissat Lotta. Enligt nutida skolformer borde de gått i nian då. Om honom står det att han är två år äldre än den äldsta i klassen, eftersom han gått i privatskola i ett par år och varit kvarsittare i läroverk i ett år (Jag  har aldrig fattat detta heller. Killen är ju klipsk).

 1878-1966 var högre allmänt läroverk en beteckning på statliga gymnasier. Åren 1905-1972 benämndes skolor med de frivilliga skolformerna realskola och gymnasium som läroverk. Realskolorna började avskaffades under 1950- och 60-talen men de sista upphörde inte förrän 1972. (Wikipedia)

Om man har begreppet läroverk i bakhuvudet så förklarar det att Lotta och hennes syskon går i samma skola. Men det finns ändå en del logiska orimligheter. Äldre elever går i ”ringarna”, men vi får aldrig höra talas om att Lotta avancerar så långt. I Det spökar Lotta får vi i alla fall veta att det är hennes sista sommarlov före studenten.

Tänker man efter ännu mer så slås man av det faktum att det sällan talas om hur gammal Lotta är. I de första böckerna är hon 13 och 14 år. Därefter rullar åren bara på. Under en ganska lång period besväras hon av sin ungdom, främst i jämförelse med andra mer eleganta flickor. Så småningom utvecklas hon nästan till en medelålders tant i sitt sätt att betrakta ”ungdomen” utifrån. Inte heller Pauls och syskonens ålder nämns förutom i början av serien. Läsarna får själva hålla reda på hur gamla alla hunnit bli och det förutsätter nästan att böckerna läst i någorlunda kronologisk ordning. 
Det är lite konstigt att kommande böcker aldrig inleds med att Lotta talar om sin ålder när hon presenterar sig.  Full rulle Lotta är ett undantag. Kajsa ifrågasätter varför hennes tidning Nya Journalen behöver innehålla tips om hur man syr en klänning av snusnäsdukar. Detta är något som mest angår tonåringar och tidningen är främst avsedd för vuxna.  Lotta hävdar att hon och kamraten Peg är tonåringar, låt vara i den översta kanten, då hon försvarar detta innehåll.

Och –alla vi kalenderbitare vet ju att Lotta aldrig fyller år. På något sätt måste hon ha gjort det i alla fall. Andra personers födelsedagar får vi däremot vara med om, t.ex Anjas i Vilken skiva Lotta  och Knatts i Mitt i prick Lotta. Hur mycket han fyller får vi själva hålla reda på. 
 
Text: Eva Nyström

2 kommentarer:

znogge sa...

Man kan helt klart konstatera att åldrandet inte sker på samma sätt i långserieböcker och tur är väl kanske det ;-)

Anonym sa...

Mitt i prick? Lotta! Sidan 67 säger Lotta till Bill: Jag är sjutton år ska jag be att få påpeka. Och väl det!