tisdag 20 september 2011

Magiskt!


 Någon gång på sextiotalet upptäckte jag det fantastiska med att kliva in i en bokhandel. Alla de färgrika och spännande bokomslagen, känslan av att kunna välja och vraka för den slant som fanns på fickan. Pappersavdelningen med alla underbara små ting – inte var det alltid så lätt att bestämma sig.

 Men det som verkligen grep mig var dofterna! Det luktade papper, lite trycksvärta, blyerts och plast, kanske lite damm. Och bokmärkena, alla dessa små änglar och hästar och allt som man samlade och bytte med på skolgården, de hade sin egna alldeles speciella doft.

 Än idag, när jag kliver in i vår lilla bokhandel i byn händer det att jag, fånigt sentimentalt, lyfter upp ett litet färgglatt, glänsande paket och sniffar på det. Fånigt, ja, men magiskt!


Vad jag köpte, förutom bokmärken? Lottaböcker, förstås!

Lena Fredriksson

7 kommentarer:

Anne Marie sa...

Ända in i mormorsåldern SMÖG jag runt i bokhandeln för att se om det kommit ut någon ny Lotta-bok. Jag brukade LÅTSAS att jag skulle köpa den som present till någon yngre släkting.
Nu gör jag samma sak på loppis, med skillnaden att jag inte behöver skämmas eftersom jag vet att det finns många i min ålder som gärna läser dessa utmärkta böcker.

em sa...

Vet inte om det är jag som inbillar mig det - men jag tycker det doftar mindre i dag. Böcker doftar inte böcker, färghandel luktar inte färghandel och stenciler finns inte längre.
Skulle det lukta något så är det avgaser eller konstgjorda lukter, möjligtvis stinker det av överparfymerade kvinnor och rakvattenindränkta män.
Men tack och lov finns det ändå böcker även om det blivit glest mellan boklådorna.
Margaretha

Eva N sa...

Jag tycker det är så tragiskt att alla bokhandlar slår igen. Ska all handel ske på nätet? Det blir ingen personlig kontakt och slår ut dem som inte har råd med data eller inte kan. men positivt förstås för dem som bor i glesbygd.

Anonym sa...

...men i göteborg under kommande dagar, då kan vi besöka en jättebokhandel!

Lena F sa...

Bokhandlare kommer det säkert att finnas kvar länge till! Åtminstone som i vår lilla by, kombinerat spel, tobak(i mycket liten skala), papper, pyssel, souvenirer - och böcker förstås! Bara vi inte alla faller för frestelsen att köpa våra böcker någon tia billigare i matpalatset mittemot!

Maggan W sa...

Jag måste erkänna att jag nästan handlar alla mina böcker på nätet, inte direkt för att de är billigare men jag tycker att bokhandlarna inte längre är lika välsorterade som de var innan nätbokhandlarna kom. Sen lyssnar jag väldigt mycket iofs, via storytel i mobilen.

Lena F sa...

Maggan, alla bokhandlare kan beställa hem alla böcker! Så beväpna dig med lite tålamod....