torsdag 2 december 2010

Lotta och katter i nöd

”En katt i nöd har ännu inte vädjat
 förgäves till Lotta Månsson”
Så står det i Lotta i topp. Det finns många roliga och äventyrliga kattepisoder i Lottaböckerna. Och Lotta offrade sig verkligen - klättrade upp i träd, upp på tak och lyckades också minst en gång skaffa nytt hem åt någon akterseglad katt.

Jag gillar skarpt Lottas inställning till katterna, och nyss hemkommen från årsträffen i Köpenhamn så ”gjorde jag en Lotta”, och tog in en liten skräckslagen, utsvulten, mager katt, full av sår och skador och så många fästingar att jag först trodde att han var en vit katt med svarta fläckar. Nu är Sebastian en frisk och glad katt som kommer bra överens med mina andra fyra katter. De har alla flyttat in under liknande omständigheter. Kanske är det Lottaböckerna som har påverkat mig. Hur har ni andra det med släktet Felis, och vilket kattäventyr tycker ni är roligast?

P.S. Om ni vill se hur Sebastian ser ut, så finns han på omslaget till just Lotta i topp. Även Sebastian har bara en halv svans!

Lena Fredriksson

Lotta i topp skrevs av Ester Ringnér-Lundgren under pseudonymen Merri Vik.

3 kommentarer:

Maggan W sa...

Min favoritepisod med katter i Lotta-böckerna är nog i " skärp dig Lotta", Lotta sitter vid ett öppet sommarfönster och tittar ut över en rosafärgad himmel då grannens katt Fia kommer hem i gryningen.Hon ropar på Fia och Fia tittar upp och jamar. Själv har jag alltid tyckt jättemycket om katter men bara haft hundar. För fem år sedan tog jag äntligen hand om en liten katt från ett katthem. Katten är nu mycket, mycket tongivande i familjen, (läs bortskämd) och dominerar helt över hunden trots att hunden är mycket större!

Anne Marie sa...

Ni vet väl att det är människorna (och hunden)som bor hos katten. Hunden däremot är en i flocken där människan förhoppningsvis är ledaren.
I mitt hushåll bor det tre katter, med en tydlig rangordning. Varje morgon halv fem kommer en samma order: "Gå upp nu. Vi vill ha mat!"

Lena F sa...

Underbart att höra era katterfarenheter!