måndag 25 oktober 2010

Lottas polkagris

Vad hade Lotta i polkagrisen egentligen? En bra fråga faktiskt. Frågan dök upp i gästboken på Lotta av Merri Vik (Mias webbsida). Vill man göra en polkagris till en utställning kanske man vill lägga saker där i som skymtar fram och ger en bild av vad Lotta kunde ha haft i sin låda under sängen. Min uppfattning av lådan är att där hamnar allt möjligt, bra-att-ha-saker, strumpor som ska lagas, biblioteksböcker, handkrämer, pappas viktiga brev(!). Men jag kan inte säga att jag minns exakt vad som nämns i böckerna. Ja förutom då de böcker, viktiga brev och smetiga kokosbollar som absolut inte får rum i påsen när Lotta trampar på den.

Vad nämner Lotta att hon har i polkagrisen? I vilka böcker är polkagrisen med?

Har du som jag spanat efter polkagrisrandigt papper? Kanske för att du tycker det är fint och ska slå in paket eller för att du vill göra just en polkagris. Då kan jag tipsa om att just nu finns det två olika polkagrisrandiga papper på IKEA. En smalrandig som säljs i ett fyrpack med mönstrat papper och så en bredare randig som säljs helt solo.

Så här ser den smalrandiga ut på en tolv centimeter bred ask:
Polkarandigt papper
Anna R

15 kommentarer:

Rut sa...

Tackar för tipset om IKEA, Anna.

Är det någon som drar sig till minnes om det framgår ifall Polkagrisen har något lock. Funderar på att göra en, så Annas tips om papper kom som en skänk från ovan.

Anna R sa...

Varsågod! Vad kul att du ska göra en polkagris. Min magkänsla säger mig att lådan har lock. Var det inte en skokartong som användes?

Maggan W sa...

Det måste finnas lock på lådan eftersom hon har den under sängen. Hennes ordentliga mamma och systrar hade aldrig tillåtit något annan med tanke på hur dammigt det blir under en säng... Men om hon alltid hade locket på förtäljer inte historien.

Anna R sa...

Hahahehe. Vilken syn att se någon fiska upp några dammtussar från sin hemliga gömma, sen ta fram en bit choklad....

Karin E sa...

Nej, inte fanns det något lock inte på polkagrisen. Jag har alltid föreställt mig en öppen låda utan lock. Det står aldrig någonting om att Lotta öppnar polkagrisen. Nej, hon sticker ner handen i den och tar upp vad det nu är hon letar efter. Så det var nog en blandning av damm och annat i den lådan.

Anne Marie sa...

Ja, se Lotta! sidan 133 1:a upplagan.
"Jag böjde mig ut över sängkanten och famlade i det smala mellanrummet mellan min byrå och sängen. Där var den,'skattgömman', en gammal margarinkartong överklädd med polkagrisrandigt klisterpapper.
...
Överst låg den halvstickade baksidan till en jumper, så två låneböcker och - titta, nej, men så kul - en halv marsipangris från i julas fanns ännu kvar i sin lilla ask.
...
En blåprickig sidenscarf - så som jag letat efter den uslingen - och där, se, det var det jag trott, där låg engelskboken."

En ganska stor kartong, utan lock!?

Anne Marie sa...

Rakt i plurret, Lotta! Sid 19 "Vidare hade jag med mig en 'polkagris'. Alla minns väl polkagrisen som jag hade under sängen? En ask klädd med röd- och vitrandigt papper. En utmärkt sak att förvara saker som är 'bra att ha, i. En bra bok, ett brev man ville läsa om i nattens tysta timmar, någon kul tidning innan man somnar... Ända till i våras hade det varit pluggböcker i den också.
Nu kunde jag givetvis inte ha en stor, fyrkantig ask, som skulle ha tagit upp en halv resväska, utan jag hade köpt en hopfällbar pappask och klätt den med röd-vitrandigt självhäftande papper. En gång polkagris,alltid polkagris - inga nymodigheter här inte!

Irene. sa...

Nä, den saknar lock, tror jag, och är rätt så stor...jag tror att systrarna hade varsin, klädd med olika omslags/inslagspapper för var syster!
Deras rum var ju delat på tre, och därför behövde de extrautrymme för diverse prylar som skanade en självklar plats.
Malins box hade troligen rosa rosenknoppar med små gröna blad, och Gerds hade vita prästkragar på blå botten???

Anna R sa...

Vad är en margarinkartong???

Anna R sa...

Men är det inte lite konstigt att Lotta får äta godis efter att hon borstat tänderna på kvällen???

Ett tips som kom in var om kokosbollar. Det står på sida 21 och framåt i Arma Lotta!:
"Jag hade i hastigheten stigit med ena foten i min 'polkagris'. Hur många gånger tidigare jag vid skildringar av mina upplevelser presenterat 'polkagrisen' vet jag inte. Den borde vid detta laget vara rätt bekant, men för säkerhets skull... Alltså - 'polkagrisen' är en högst vanlig stor ask klädd med rött-och-vittrandigt paper, som står under min säng."
"Innehållet växlar, men alltsammans är bara saker som är bra att ha inom räckhåll, när man lagt sig för kvällen. En och annan pluggbok, en och annan anteckningsbok, blyertspenna, någon chokladbit, eller någon kaka, ett äpple eller en banan... Någon gång ett korsord." Och vi detta tillfälle viktigt brev och kokosbollar i påse.

Lockets vara eller icke vara är nog en outgrundlig gåta. Är det röd och vit randigt papper på förstår man att det är polkagrisen. Bara för att något inte nämns betyder det ju inte att det inte finns. Det är ju inte varje gång man öppnar en dörr man går igenom en dörröppning. ;)

Hoppas att din polkagris blir bra Björn.

Anna R sa...

Det tillfälle Anne-Marie berättra om: där nämn även en bok med teckande bilder om och med en söt kattfamilj.

Anne Marie sa...

En margarinkartong som jag minns det från 1960-talet var en mindre låda där det kanske fick plats 10 kilo margarin, d v s 20 halvkilospaket. Har aldrig jobbat i en affär så det är bara en gissning. Men sådana lådor hade inte lock, utan fyra flikar som viktes över varandra.

Maggan W sa...

10 kilo margarin, jösses...men de bakade mer då förmodligen och smör kanske var för dyrt...Har heller aldrig sett en margarinkartong men minns flaskor med mjölk!

Anne Marie sa...

Det var nog inte meningen att man skulle köpa hela lådan med margarin. Utan det var transportemballage till affären från grossisten. Än idag kan jag gå till en affär för att få några kartonger vid behov.

Anna R sa...

Tack för beskrivningen av margarinkartongen!